با وجود فشارهای ناشی از جنگ تجاری با ایالات متحده، اقتصاد چین در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۵ رشد قابل‌قبولی را تجربه کرد که فراتر از پیش‌بینی‌های بازار بود. اگرچه این رشد اندکی نسبت به سه‌ماهه اول کاهش یافته، اما نشانه‌ای از تاب‌آوری اقتصاد دوم جهان در برابر تعرفه‌های گمرکی آمریکا به شمار می‌رود. با این حال، تحلیلگران نسبت به تداوم برخی عوامل ضعف و افزایش خطرات هشدار داده‌اند، که می‌تواند فشار بیشتری بر دولت چین برای اجرای بسته‌های محرک اقتصادی وارد کند.در شرایطی که بسیاری انتظار داشتند چین با افت شدید اقتصادی مواجه شود، اقتصاد این کشور توانسته از رکود جدی اجتناب کند. بخشی از این مقاومت به آتش‌بس شکننده در جنگ تجاری با آمریکا و همچنین سیاست‌های حمایتی دولت چین بازمی‌گردد. اما بازارها نسبت به نیمه دوم سال محتاط هستند، چرا که صادرات چین در حال از دست دادن شتاب خود است، قیمت‌ها روند نزولی دارند و اعتماد مصرف‌کنندگان همچنان ضعیف باقی مانده است.

براساس داده‌هایی که دیروز سه‌شنبه منتشر شد، تولید ناخالص داخلی چین در دوره آوریل تا ژوئن نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵.۲ درصد رشد داشته است. این رقم پایین‌تر از رشد ۵.۴ درصدی سه‌ماهه اول سال است، اما از پیش‌بینی تحلیلگران که در نظرسنجی رویترز ۵.۱ درصد پیش‌بینی شده بود، فراتر رفته است.

رشد بالاتر از هدف‌گذاری رسمی

«تشوئی چانگ»، تحلیلگر ارشد شرکت مدیریت دارایی «بین‌پوینت»، اظهار کرد: «چین توانست در سه‌ماهه دوم رشد بالاتری از هدف رسمی ۵ درصدی ثبت کند، که بخشی از آن به دلیل ارسال زودهنگام صادرات قبل از تعرفه‌های جدید بوده است.»از منظر فصلی، آمارهای منتشرشده توسط اداره ملی آمار چین نشان می‌دهد که تولید ناخالص داخلی کشور در بازه زمانی آوریل تا ژوئن نسبت به فصل قبل ۱.۱ درصد رشد داشته است، که بالاتر از پیش‌بینی ۰.۹ درصدی بوده و تنها اندکی کمتر از رشد ۱.۲ درصدی سه‌ماهه قبل است.لین سونگ»، اقتصاددان ارشد بانک ING در حوزه چین بزرگ، گفت: «عملکرد اقتصادی چین، بی‌شک، امیدوارکننده است؛ به‌ویژه در مقایسه با پیش‌بینی‌های بسیار بدبینانه‌ای که در ابتدای سال ارائه شده بود.»سونگ در یادداشتی توضیح داد: «داده‌های تجارت از تمرکز بر سفارشات اولیه در سه‌ماهه اول سال بهره برد، اما در مجموع در نیمه اول سال عملکردی بهتر از انتظار داشت.» او ادامه داد: «در نتیجه، تولید صنعتی توانست فراتر از حد انتظار ظاهر شود.»

با این حال، سونگ هشدار داد که نیمه دوم سال ممکن است «سخت‌تر» باشد. او گفت: «عدم قطعیت پیرامون تعرفه‌های گمرکی همچنان فشار زیادی وارد می‌کند، به‌ویژه با نزدیک شدن به ضرب‌الاجل‌های کلیدی بعدی در ماه اوت.»او افزود: «اگرچه ما انتظار بازگشت به سطوح تعرفه‌ای ماه آوریل را نداریم، اما احتمال تشدید دوباره تنش‌های تجاری نیز وجود دارد.»سرمایه‌گذاران اکنون نگاه دقیقی به نشست آتی دفتر سیاسی کمیته مرکزی حزب کمونیست چین دارند، که قرار است در اواخر ژوئیه برگزار شود. در این نشست احتمالاً جهت‌گیری کلی سیاست‌های اقتصادی چین برای باقی‌مانده سال تعیین خواهد شد.دولت چین در ماه‌های اخیر اقدام به افزایش هزینه‌های زیرساختی، حمایت از مصرف‌کنندگان و تسهیل سیاست‌های پولی کرده است. به‌عنوان بخشی از این اقدامات، بانک مرکزی چین در ماه مه نرخ بهره را کاهش داد و نقدینگی جدیدی به بازار تزریق کرد تا بخشی از اثرات منفی تعرفه‌های آمریکایی را کاهش دهد.با این حال، تحلیلگران هشدار می‌دهند که این بسته‌های محرک مالی ممکن است برای مقابله با فشارهای ساختاری در اقتصاد چین کافی نباشند. به‌عنوان مثال، در ماه ژوئن، شاخص قیمت تولیدکننده با بیشترین سرعت طی تقریباً دو سال اخیر کاهش یافت.سی چون هوانگ، اقتصاددان در مؤسسه «کپیتال اکونومیکس»، می‌گوید: «با کاهش صادرات و کاهش اثرات مثبت محرک‌های مالی، احتمال دارد رشد اقتصادی در نیمه دوم سال با افت بیشتری مواجه شود.»

رشد اقتصادی چین در فصل دوم با وجود تمام فشارهای خارجی از جمله جنگ تعرفه‌ای آمریکا، فراتر از انتظار بود و نشان داد که سیاست‌های اقتصادی پکن در مهار بحران مؤثر بوده‌اند. با وجود نگرانی‌هایی در خصوص ادامه مسیر، دولت چین ابزارهای مختلفی را برای حفظ پایداری اقتصادی در اختیار دارد، در حالی که سیاست‌های فشار اقتصادی از سوی واشنگتن نه‌تنها موفق به تضعیف رشد چین نشده‌اند، بلکه با ایجاد فضای نااطمینانی در بازار جهانی، خود آمریکا را نیز تحت فشار قرار داده‌اند.

 

فارس