انضباط در تصمیمات دولت عاملی مهم در رفع مشکلات کشور
کارگردان مستند «صبح جمعه» گفت: مستند «صبح جمعه» که در حوزه هنری قزوین تولید شده، روایتی از قصه بنزین در کشور است، در این مستند مطرح میکنیم اکنون که چند دهه است ما با مسئله بنزین روبهرو هستیم دولتها و مجلسها چه کاری برای رفع این مسئله انجام دادهاند.
مصوبه شورای اقتصاد برای واردات گازوئیل و گاز ترکمنستان، همچنین تعیین تعرفه های جدید گاز بخش خانگی در اسرع وقت توسط وزارت نفت ابلاغ شد.
کامیونداران ایرانی در ترکیه به دلیل افزایش قیمت سوخت زمینگیر شدهاند! این وضعیت نه تنها تجارت را مختل کرده، بلکه چالشهای جدی برای حمل و نقل کالا به وجود آورده. اما علت این وضعیت وخیم برای رانندگان ایرانی چیست؟
رضا نواز، سخنگوی صنف جایگاهداران سوخت: به عنوان جایگاهدار سوخت از مسئولین درخواست کردیم اجازه نصب ابزار سنجش فرآوردههای تحویلی به جایگاهها را بدهند ولی عوامل مختلفی جلوی کار را میگیرند.
کیومرث حیدری، مدیر گروه اقتصاد پژوهشگاه نیرو: در ظاهر همه دعوت میکنند به مصرف کمتر اما قوانین و مقررات ما به مصرف بیشتر توصیه میکند.
سجاد برخورداری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران: برحسب سرانه آمریکا حدود ۳۶ درصد مصرف روزانه بنزین را در دنیا در اختیار دارد.
محسن قدیری، مدیرعامل اسبق پالایشگاه اصفهان: زنگنه ۱۶ سال وزارت نفت را به عهده داشت و بخشی از ناترازیها حاصل ترک فعلهای اوست.
فرهاد شهرکی، عضو کمیسیون انرژی مجلس: استان سیستان و بلوچستان دارای پایینترین میزان درآمد در کشور است و ضعیفترین سیستم حمل و نقل متعلق به این استان است. در استان محرومی مثل استان سیستان و بلوچستان به مدت ۵ سال است که کارت آزاد سوخت وجود ندارد.
محدودیت برق و گاز، عامل توقف فعالیتهای سیمان ساوه
سجاد برخورداری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران: کویت ۷ برابر ایران مصرف برق به صورت سرانه دارد. سایز مصرف انرژی ایران خیلی بزرگ نیست.
شرکت فولاد کاوه جنوب کیش اعلام کرد: با توجه به اعمال محدودیت مصرف گاز از سوی شرکت ملی گاز مبنی بر تأمین انرژی در فصل سرد سال و در راستای تأمین پایدار مصرفکننده بخش خانگی و عمومی با اعمال محدودیت گاز، فولاد کاوه جنوب کیش (سهامی عام) یکی از خطوط تولید آهنسازی خود را (آهن اسفنجی) از مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱ مدت ۲۰ روز جهت تعمیرات دورهای متوقف مینماید.
محسن قدیری، مدیرعامل اسبق پالایشگاه اصفهان: کاهش کیفیت سوخت به دلیل افزایش تولید است، در واقع دولت مقصر اصلی آلودگی هواست چرا که در پالایشگاهها شاهد تولید بنزین با اکتان ۸۶ هستیم و در حال حاضر شاهد افزودن نفت به بنزین برای افزایش میزان سوخت تولیدی هستیم.
آییننامه اجرایی صرفهجویی مصرف حاملهای انرژی و آب در نیروهای مسلح: نیروهای مسلح مکلفند از طریق اجرای طرحهای بهینهسازی مصرف انرژی و طرحهای کاهش مصرف آب، در تاسیسات موجود سالانه به میزان سه درصد (تا پایان اجرای قانون برنامه ۱۵٪) مصارف کلیه حاملهای انرژی و آب را در مبادی مصرف نسبت به مصارف سال ۱۴۰۲ کاهش دهند.
داود منظور، رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه: یکی از اتفاقات خوب تعیین نرخ سوخت هواپیماها به اندازه ۳۰ درصد نرخ خرید از پالایشگاهها بود.
فرشاد مومنی، اقتصاددان: چرا اصل ماجرای قطع برق را برای مردم تعریف نمیکنید؟
حسن پاکنژاد وزیر نفت در اقدامی بیسابقه دستور داده که همه انتصابات سازمانی گرید آ به بالا با تایید مستقیم وزیر انجام شود.
زهرا سعیدی مبارکه، سخنگوی کمیسیون صنایع مجلس: مشخص نیست چرا مصوبه شورای امنیت ملی برای مصرف مازوت در فصل گرم سال توسط نیروگاهها اجرایی نشده و این موضوع باید حسابرسی شود. بی احتیاطی و اشتباه در زمینه عدم مصرف مازوت در فصل گرم سال توسط نیروگاهها انجام شده و در آن شکی نیست، در شرایطی که همه مسئولین اعلام میکنند که کارها و وظایف خود را انجام داده اند مقصر ما نمایندگان هستیم و مردم.
روزانه دهها میلیون لیتر سوخت از کشور قاچاق میشود؛ عددی که برخی آن را بیش از ۲۵ میلیون لیتر در روز میدانند. بنابر نظر برخی کارشناسان اختلاف قیمت سوخت در ایران و کشورهای همسایه (تا ۱۵۰ برابر!)، انگیزهای قوی برای این قاچاق است. اما برخی دیگر از کارشناسان نظر دیگری دارند، سؤال اصلی اینجاست: وقتی صفر تا صد تولید و توزیع سوخت زیر نظر دولت است، چرا این معضل حل نمیشود؟ آیا ضعف نظارت بر مرزها و عدم برخورد با قاچاق دلیل اصلی است؟ یا منافع برخی گروهها در میان است؟ نظر شما چیست؟
مهدی کوچک زاده، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به خبرنگار نود اقتصادی: 🔹آقای پزشکیان خودشان پاسخ را هم ضمن طرح سوال داده اند و فرمودهاند تولید کننده و عرضه کننده منم، یعنی دولت! و درست هم فرمودهاند. 🔸از صفر تا صد فرآیند تولید بنزین ذیل وزارت نفت که بخشی از دستگاه اجرایی زیر نظر رییس جمهور است صورت میگیرد: - نفت خام استخراجی توسط شرکت نفت اندازهگیری میشود - و برای تحویل به پالایشگاه به منظور تبدیل به بنزین باز اندازهگیری میشود
کارگردان مستند «صبح جمعه» گفت: مستند «صبح جمعه» که در حوزه هنری قزوین تولید شده، روایتی از قصه بنزین در کشور است، در این مستند مطرح میکنیم اکنون که چند دهه است ما با مسئله بنزین روبهرو هستیم دولتها و مجلسها چه کاری برای رفع این مسئله انجام دادهاند.
با وجود پیشنهاد روز گذشته رئیس جمهور مبنی بر دورکاری کارمندان به جای قطع برق صنایع، یکی از مخاطبین نود اقتصادی با ارسال این نامه خبر از قطعی برق در شهرکهای صنعتی در نیمه دوم سال داد. یکی از دغدغههای کارگران، کسر هشت روز کاری و کاهش حقوق ماهانه آنهاست.
ابراهیمی، نماینده سابق مجلس گفت: برخی نهادها و سازمانها مانند ستاد تنظیم بازار، سازمان حمایت از حقوق مصرفکننده و... نمیتوانند نقش خود را ایفا کنند.
عیسی منصوری، معاون اسبق وزیر رفاه: در جنوب کرمان به یک قاچاقچی سوخت پیشنهاد شغلی با درآمد ماهی ۲۰ میلیون تومان دادیم که معادل درآمد روزانه او بود.
از سال ۱۳۶۴ تا ۱۴۰۲، روند مصرف بنزین افزایش چشمگیری داشته، به طوری که از ۱۴.۷ میلیون لیتر در روز به ۹۸.۸ میلیون لیتر رسیده است. این رشد ناشی از افزایش جمعیت و تعداد خودروها بوده است. در دهههای اخیر، ایران با تمرکز بر افزایش ظرفیت تولید داخلی و توسعه پالایشگاهها، واردات بنزین را کاهش داده و حتی به صادرات نیز دست یافته است. به ویژه در دهه ۱۳۹۰، با تاثیر مثبت برجام و دسترسی به تکنولوژیهای نوین، تولید بنزین افزایش یافته و وابستگی به واردات کاهش یافته است.
مرتضی زمانیان عضو هیات علمی دانشگاه امیرکبیر: نتایج یک بررسی نشان می دهند مردم به قیمت افزایش بنزین معترض نیستند، به افزایش دهنده قیمت بنزین معترضند.
وحید شقاقی شهری، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی: بودجه ۱۴۰۴ یک سرگرمی متناظرسازی اعداد توهمی و خیالی با اعداد واقعی است که همراه با یک شعبده بازی تماشایی است.
حسین درودیان، کارشناس اقتصادی: گرانی در نسبت کالاها با یکدیگر سنجیده می شود. در ایران قیمت سوخت حتی با لحاظ کردن درآمد در مقایسه با بقیه کشورهای دنیا خیلی پایین است.
سید حامد توانگر، پژوهشگر نفت و گاز: در سال ۱۴۰۲ هزینه های سر چاهی تولید نفت خام حدود ۲.۵ میلیارد دلار بود و هزینه پالایشگاه حدود ۳.۶ میلیارد دلار بود.
حسین درودیان، کارشناس اقتصادی: الگوی تثبیت و جهش و متناسب با آن مطالبه توزیع یارانه آن، از دوره احمدینژاد شکل گرفت.
سخنگوی دولت اتخاذ هرگونه تصمیم در دولت برای افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت بنزین در سال آینده را تکذیب کرد.
مصوبه شورای اقتصاد برای واردات گازوئیل و گاز ترکمنستان، همچنین تعیین تعرفه های جدید گاز بخش خانگی در اسرع وقت توسط وزارت نفت ابلاغ شد.
مستند «صبح جمعه»با هدف واکاوی پرونده قیمتگذاری بنزین و همچنین آسیب شناسی دلایل ناترازی فعلی آن، تهیه شده، آخر آبانماه اکران میشود.
وزیر نفت گفت: قیمت بنزین سوپر مطابق قیمت وارداتی و متناسب با هزینه واردات خواهد بود.
براساس تصمیم دولت واردات بنزین سوپر توسط بخش حقوقی که مورد تأیید وزارت نفت است آزاد شد.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی علت تصمیم دولت برای قطعی برق را کاهش ذخایر گازوئیل و نفتکوره نیروگاهها در ۶ ماهه اول ۱۴۰۳ و افزایش ناترازی گاز اعلام کرد.
سید اسماعیل حسینی عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت : کشور در زمانهای پیک با کسری ۱۵ تا ۲۰ هزار مگاواتی برق مواجه است و کاهش تأمین گاز در زمستان این ناترازی را تشدید میکند.
باتوجه به نفوذ شدید رژیم صهیونیستی در اجلاس کنوانسیون تغییر اقلیم COP۲۹ و چالشهای اقتصادی کنونی کشور، آیا دولت نباید با رویکردی محتاطانهتر در این کنوانسیون شرکت کند یا از پذیرش تعهدات سنگین خودداری نماید؟
حسین چنارانی درخصوص مسئله این روزهای اقتصاد ایران به صحبت پرداخت.
وزیر نیرو گفت: بر اساس قانون مانع زدایی از صنعت برق تکلیف شده است که قیمت برق افزایش پیدا کند.
معاملات روز جمعه نفت برنت با افزایش ۰.۴۳ درصدی به ۷۴ دلار و ۷۰ سنت در هر بشکه رسید.
یک مقام مسئول گفت: زمانی که در شرایط ناترازی هستیم انتظار میرود که تمامی مشترکان همکاری داشته باشند زیرا ناترازی مسأله امروز و دیروز نیست.
مجری طرح نظارت و ساماندهی استخراج رمزارز گفت: هر یک دستگاه ماینر غیرمجاز معادل ۶ واحد مسکونی برق مصرف میکند.