«نود اقتصادی»-یاسر جلالی دستیار رئیس سازمان تبلیغات اسلامی: از سال‌ها پیش، در ارائه‌ها و حرف‌ها گفته می‌شد سال ۱۳۹۹ و پیش از رسیدن به ۱۴۰۰، سال عرضه عمومی سهام به اصطلاح یونیکورن‌ها در بازار سرمایه است. اخبار رسمی، تبلیغات مجازی، بیلبوردهای شهری، اظهارنظرهای مسؤولان عالی کشور و... در حال انعکاس چند نام خاص هستند که تمام بازی متوجه آنهاست.

از همان ابتدا معلوم بود سرمایه‌گذاری هشت ساله برای دوره پیش از عرضه عمومی سهام (Pre IPO) باید قبل از پایان دولت دوازدهم و پیش از تغییر ریل دولت تثبیت شود. کار به نقطه تدبیر برای استقرار بلندمدت حکمران‌های جدید رسیده است. یکی از این عناصر، جایگزین رسانه ملی در مدل حکمرانی جدید است. 

رئیس‌جمهور چند هفته پیش، از طرح هر شهروند یک تلویزیون اینترنتی رونمایی کرد. در این طرح قرار شده بود به همه شهروندان ایرانی یک اشتراک یک ماهه رایگان خدمات ویدئوی درخواستی (VOD) با اعمال ترافیک رایگان در شبکه اینترنت خانگی ارائه شود. در مراسم رونمایی، آقای روحانی آن را یک طرح فرهنگی و معاون وزیر ارتباطات آن را در مسیر محتوا دانست.

دولت و وزارت ارتباطات در حالی در حوزه خارج از مأموریت خود به نقش‌آفرینی مشغولند که به عنوان متولیان شبکه ملی اطلاعات از برنامه راه‌اندازی و عملیاتی کردن بسیاری از عناصر اصلی آن ازجمله پیام‌رسان، موتور جست‌وجو و... فاصله زیادی دارند.

در حال حاضر، تعداد مشترکان فعال شبکه ویدئوی خانگی حدود یک میلیون کاربر است که دولت مدعی است برنامه دارد این تعداد را تا پایان سال ۹۹ به پنج میلیون مشترک برساند.

دولت معتقد است اجرای این طرح موجب رونق تولید محتوای ایرانی با افزایش سهم ترافیک داخلی در سرانه مصرفی کاربران خواهد شد؛ اما با وضعیت غلبه ۷۰ درصدی محتوای خارجی در این پلتفرم‌ها نتیجه هر چه باشد، رونق محتوای داخلی نیست. در سخن از رونق اقتصاد بخش تولید محتوای فرهنگی ایرانی و فعالان هنری زده می‌شود، اما دبیر شورای عالی تهیه‌کنندگان سینما، این اقدامات را در جهت توسعه انحصار دو پلتفرم یا درواقع یک پلتفرم ویدئوی درخواستی با دو نام متفاوت می‌داند.

خبرها حاکی از پیش بردن مقدمات عرضه این سامانه‌ها در بورس از سوی بعضی از ارکان دولت و نیز برخی عناصر اقتصادی منتسب به بعضی نهادهای حاکمیتی است. در اختیار داشتن بسیاری از امتیازات دولتی و تسهیلات حاکمیتی و اقدامات دولت در ارائه تسهیلات کلان به این دو سامانه، ایجاد طرح‌های مشترک با حوزه زیرساخت برای سهولت استفاده مشترکان از آنها، هدف‌گذاری افزایش مشترکان به پنج میلیون نفر و تبلیغات و رپرتاژهای آگهی در فضای مجازی و مطبوعات با مضمون پایان انحصار صداوسیما و همچنین تلاش برای تغییر در ارزشگذاری شرکت‌ها با ایجاد تبلیغات گسترده و تداوم موج اقبال مخاطبان ناشی از شرایط کرونایی، در راستای ورود به بورس تحلیل می‌شود. به ‌نحوی ‌که صحبت‌ها حاکی از افزایش ارزش ۱۰۰۰ میلیارد تومانی این سامانه‎ها در آستانه ورود به بورس است.

به نظر می‌رسد مسیر پیش گرفته شده و برنامه در حال اجرا، در تعارض و تضاد با برخی از اصول و چارچوب‌های قانونی و رسمی کشور است. ازاین‌رو لازم است رئیس‌جمهور، رئیس مرکز ملی فضای مجازی، شورای رقابت وزرای ارتباطات و فناوری اطلاعات، امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و برخی از مسؤولان حاکمیتی در مورد تعارض این برنامه با اصولی که به اهم آن در ادامه اشاره خواهد شد، پاسخگو باشند.

منبع:جام‌جم