اخبار شرکتها-دولت سیزدهم در مدت فعالیتش   تاکنون  ،دیدگاه های قابل تاملی را بیان داشته که می توان   نتیجه گیری کرد نگاه های جدید سیاسی بر سیاستهای اقتصادی و سیاسی کشور حاکم شده است.

تغییردیدگاه استراتژیک

امیر آشتیانی عراقی دبیر برگزاری  وبینار" بازارها در آیینه دولت سیزدهم " با بیان این مطلب گفت : اگرچه دولت گذشته  چشم به خارج نشینان دوخته بود و نگاه اصلی اش به  غرب و اروپاییان بود ،اما دولت جدید علاوه برتاکید بر استفاده از توان داخلی نیم نگاهی به شرق و آسیا دارد.  البته در کنار این مسایل باید بپذیریم که شرایط این روزهای اقتصاد ایران قابل قیاس با 8 دولت قبل  و حتی  بعد از  دوران جنگ تحمیلی نیست.

جهش قابل توجه کسری بودجه وافزایش چالش ها

آشتیانی عراقی با اشاره به اینکه دولت کنونی با  مشکلاتی دست و پنجه نرم می کند که  بسیار قابل توجه بوده ، افزود :  دولت جدید ، امسال با کسری بودجه شدیدروبرو است ، به نحوی که بر اساس گزارش ها ی رسمی  تاکنون بیش از ۱۳۰ هزار میلیارد تومان کسری بر آورد شده  و پیش بینی می شود این رقم  تا ۳۴۰ هزار میلیارد تومان هم افزایش یابد .البته  در کنار مشکلات  حل نشده صادرات  نفت ، وقوع بحران هایی نظیر قطعی برق بنگاه های تولیدی ، پیش بینی کمبود گاز در زمستان ، مباحث جوی کاهش بارش ها  و غیره  در روند  تولید، فروش ‌و صادرات محصولات  آثار منفی به دنبال دارد و بر چالش های پیش رو دولت افزوده است .

  شوم ترین میراث

دبیر برگزاری وبینار بازارها در آیینه دولت سیزدهم بیان داشت : اگرچه در سالهای قبل د‌ولت ها  درآمد ارزی قابل توجه بالغ بر 100میلیارد دلار داشته  و یا مثل این روزها با مشکل فروش نفت ، نقل و انتقالات مالی دست و پنجه نرم نمی کردند، اما شوم ترین میراث دولت روحانی برای دولت سیزدهم  انتشار ا‌وراق  و رفع مشکلات  به صورت مسکن وار بود  که د‌و‌لت  سیزدهم  را به یک بدهکار بزرگ تبدیل کرده است. ‌همچنین  با توجه به اینکه در ۴ ماه نخست سال جاری  کمتر از ۱۲ هزار میلیارد تومان درآمد نفتی داشتیم، دولت   مجبور به  اعطای مجوز برای انتشار ۱۵۰ هزار میلیارد تومان اوراق جدید شد که تایید کننده مشکلات دولت در تامین بودجه است.

آسیب جدی به ساختاراقتصادی

آشتیانی عراقی اظهار داشت : در کنار مسائلی که مطرح شد،  پاند‌می کرونا معادلات جهانی را بهم ریخته و مشکلات خاص خودش را برای اقتصاد جهانی ایجاد کرد، به نحوی که  انجام سرمایه گذاری تخصصی و اقتصادی با چالش های جدی روبرو شده است . همچنین با توجه به شرایط پیچیده و خاص فعلی شاهد تغییرات بنیادین الگوهای مصرف هستیم .البته‌از طرفی دیگر شرایط ‌ اشتغال با چالش های اساسی ر‌برو شده و کفه تقاضا برای تفریح و سفر با مشکلات جدی روبرو بوده که مجموع این مسائل  به  ساختاراقتصادی آسیب جدی وارد کرده است .

وی گفت : اگرچه در این شرایط بیشتر بانکهای مرکزی جهان برای تحرک بازارها و رفع مشکلات عرضه و رشد تقاضا،اقدام به تزریق گسترده پول در بازار ها کردند،اما با انجام  این مسایل الزامات  بازار های کالایی
دچار پیچیدگی شدند.

احتمال افزایش بحران مسکن

مدیرعامل نیکان رسانه بازار سرمایه  که مسوولیت دبیری وبینار بازارها در آیینه دولت سیزدهم را بر عهده دارد بیان داشت: صحبتهای جدی دولت در خصوص ساخت یک میلیون واحد مسکن جدید در حالی مطرح می شود که که هم اکنون بین 1.5 تا 2 میلیون واحد خالی و‌بدون سکنه وجود دارد .همچنین  بررسی ها نشان می دهد نسبت خانه/خانوار بزرگتر از یک است . البته برنامه ای که این روزها برای حل  مشکل مسکن خانوار های  ایرانی مطرح شده بیش از ساخت واحد های جدید، نیاز به توزیع مناسب در صدور جواز ساخت دارد تا این عدم تقارن تولید متوازن تر شود، چرا که ساخت واحد های جدید تبعاتی چون تورم، تشدید کسری بودجه و  خلق نقدینگی ودر نهایت آثار نامطلوب  قیمتی در بازار مسکن دارد .

تمرکز بر اهداف سرمایه گذاران

آشتیانی عراقی با اشاره به اینکه  در  شرایط  کنونی ،تحلیل شرایط اقتصادی ‌ نرخ تورم برای  داشتن درک صحیح از رفتار اقتصادی بسیار مهم است ، افزود : البته می توان در  خصوص استفاده از اهرم یا عدم استفاده از ان تصمیم گیری کرد، چرا که سرمایه گذاران به صورت  ذاتی دو‌ هدف را دنبال می کنند.  ایجاد ارزش افزوده و رشد دارایی یا حفظ دارایی  از آن جمله است .  بر این اساس،  حضور گسترده سرمایه گذاران در سالهای ۹۰-۹۱ و ۹۸-۹۹ از نوع ورود به بازار سهام  هم در این سالها با هدف حفظ ارزش دارایی بود. همچنین  نکته جالب بررسی روند ۲۸ سال اخیر بورس نشان می دهددولت ها پس از تخلیه حباب و ریزش بورس تحویل گرفتند و معمولا با چالش سهامدار ناراضی روبرو بودند.
مدیرعامل نیکان رسانه بازار سرمایه معتقد است : تغییر ذائقه سرمایه گذاری  نسل x به صورت سنتی  بر طلابود که آن را  یک سرمایه گذار مطمئن می دانستند ، به نوعی نسل y هم تاحدودی ادامه دهنده این راه بود اما در نسل z دیگر اعتقادی به اینکه طلا با سایر کالا فرق دارد نیست، به همین دلیل این روزها  طلا هم گرا با سایر کالا ها نوسان می کند.آشتیانی عراقی افزود :  این نسل سلیقه سرمایه گذاری خودشان را دارند و ترجیح می دهند در بازار های بدون مرز  نظیر  رمز ارز سرمایه گذاری کنند تا بازار های سنتی .مجموع این مسائل نشان دهنده ظهور یک پارادایم جدید در سرمایه گذاری است .‌

تغییرماهیت  وجایگاه  نامطلوب استارتاپ ها 

دبیر برگزاری وبینار بازارها در آیینه دولت سیزدهم   با اشاره به اینکه استارتاپ ها دیگر ماهیت استارتاپی قدیم را ندارند و تبدیل به غول کش های انحصار شدند، بیان داشت : شاهد هستیم  این مجموعه ها ،بازی بازار در خدمات حمل ونقل ،امور بانکی  ، بیمه ای  و غیره را بر هم زده اند.

همچنین توجه داشته باشیم  این شرکتها  فعالیتشان با جمع هزینه صفر هست .
آشتیانی عراقی با اشاره به اینکه محرک اصلی اقتصادهای برتر جهانی از جمله   آمریکا در دو دهه اخیر استارتاپ ها بودند، بیان  داشت : این شرکت ها  با وجود سهم قابل توجه در رشد اقتصادی جهان ، سهمی در بازار اقتصاد ایران   ندارند.

همچنبن در مجموع با اینکه استارتاپ ها دیگر یک  گروه مهم دارایی محسوب می شوند اما هنوز  به جایگاهی مناسب در معادلات بازار سرمایه ایران دست نیافته‌اند.

منبع: صدای بورس