به گزارش‌«نود اقتصادی»، رضا تازیکی، مدیر طرح ملی تکاپو وزارت کار در جمع خبرنگاران اظهار داشت: با توجه به اینکه قبلاً در اعطای تسهیلات بانکی انحراف زیادی ایجاد می‌شد بنابراین طرح تولید مبتنی بر قرارداد را راه‌اندازی کردیم که به جای دادن تسهیلات به تولیدکننده به محصول او تسهیلات بدهیم و محصول او را براساس قرارداد قبلی به قیمت تضمینی خریداری کنیم.

وی افزود: طرح تولید مبتنی بر قرارداد در سه بنگاه نوین زعفران، زعفران مصطفوی و رژین تاک کرمانشاه برای 10 هزار کشاورز اجرا شده که حاصل این امر علاوه بر اینکه بهره‌وری در تولید این کشاورزان افزایش یافته از نظر فروش محصولات خیال آنها راحت شده و درآمد کشاورزان نیز از محل بهره‌وری افزایش یافته است.

تازیکی همچنین گفت: براساس طرح تولید مبتنی بر قرارداد این قراردادها قبل از فصل کشت بین خریدار و تولیدکننده منعقد می‌شود و شرکت تضمین می‌دهد که اگر محصول کشاورز از رقمی کمتر شد آن را به قیمت مشخص شده از تولیدکننده خریداری می‌کند و این تسهیلات فقط در زمان محصول بابت تولید به کشاورز پرداخت می‌شود.

مدیر طرح ملی تکاپو وزارت کار افزود: برای کشاورزانی که زعفران تولیدی خود را براساس طرح تولید مبتنی بر قرارداد فروخته بودند علاوه بر اینکه کیفیت تولید افزایش یافته بود و همچنین بهره‌وری تولید در واحد سطح ارتقا یافته بود همچنین محصول زعفران را کیلویی بین 800 هزار تا یک میلیون تومان گران‌تر می‌فروشند و درآمد کشاورز افزایش می‌یابد و سودی که قبلاً به دلالان اختصاص می‌یافت براساس طرح مبتنی بر قرارداد، مشترکاً‌ به جیب کشاورز و کارخانه فرآوری واریز می‌شود.

وی گفت: برای هر 25 میلیون تومان تسهیلات واحد تولیدکننده را ملزم می‌کنیم که با یک کشاورز قرارداد بندد و همچنین برای ارتقای کیفیت محصول یک مهندس کشاورزی نیز استخدام کند. بنابراین در ازای یک میلیارد تومان تسهیلات حدود 30 مهندس کشاورزی استخدام می‌شوند و 4 هزار کشاورز در قرارداد مبتنی بر تولید مشارکت می‌کنند. همچنین برای بانک هم 4 هزار مشتری جدید پیدا می‌‌شود.

تازیکی این را هم گفت: براساس طرح تولید مبتنی بر قرارداد هیچ انحرافی در تسهیلات اعطایی پیدا نمی‌شود.

مدیر طرح ملی تکاپو وزارت کار افزود: در آمریکا 45 درصد از کشاورزان به روش قرارداد مبتنی بر تولید کار می‌کنند، در برزیل این میزان به 70 درصد می‌رسد، در ایران این طرح از یکسال و نیم گذشته شروع شده و در حال حاضر حدود 8درصد کشاورزان خراسان رضوی از این روش استفاده می‌کنند و بیشترین کشاورزان در استان خوزستان از روش قرارداد مبتنی بر تولید استفاده می‌کنند.

وی گفت: هدف ما این است که 100 هزار کشاورز را تحت پوشش قرار دهیم و از این محل 1500 فارغ‌‌التحصیل کشاورزی مشغول می‌شوند. همچنین تسهیلات مورد نیاز برای این تعداد کشاورز 2 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی می‌شود.

تازیکی گفت: با روش قرارداد مبتنی بر تولید می‌توانیم کشاورز را در رشد اقتصادی و ارزش افزوده محصول سهیم کنیم.

وی افزود: سازمان توسعه تجارت ایران سوبسید نمایشگاه را به کشورهای مقصد صادرات مانند عراق می‌دهد در حالی که باید این سوبسید به کالاهای صادراتی تعلق گیرد و زعفران ایران بازاری در عراق ندارد بلکه بازار زعفران ایران ژاپن و کشورهای دیگر است که برای آن نیز سوبسیدی نمی‌دهند.

تازیکی گفت: سند توسعه زنجیره ارزش زعفران، پوشاک، مبلمان، آی‌تی، کفش و زنبورداری توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تهیه شده است و برای اولین‌بار 26 تولیدکننده پوشاک به برندهای بین‌المللی وصل شده‌اند که در این زمینه 22 میلیون یورو سفارش خرید دریافت کرد‌ه‌اند. 

وی افزود: ما مخالف مکانیزاسیون برداشت زعفران هستیم زیرا اشتغال با مکانیزاسیون از بین می‌رود و در فصل برداشت زعفران تعدادی زیادی مشغول به کار می‌شوند.