جمشید عدالتیان عضو اتاق بازرگانی تهران در گفتگوی تفصیلی با «نسیم» در تشریح شرایط انتخابات هشتمین دوره اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: بهتر است بگوییم انتخابات اتاق بازرگانی انتخابات نبود، انتصابات بود زیرا فرآیند حاکم بر آن عجیب و تامل برانگیز محسوب میشود.
وی با اشاره به پیروزی ائتلاف "برای فردا" گفت: غیر از دو سه نفر از ائتلاف برای فردا که رای بالایی داشتند، رای بقیه اعضای این ائتلاف در حدود 650 تا 700 رای بود.
این عضو ائتلاف خواستاران تحول خاطرنشان کرد: 3300 نفر در انتخابات شرکت کردند، از این تعداد رای دهنده تعداد مشخصی که بین 350 تا 750 نفر بودند به طور هماهنگ و کامل به لیست ائتلاف برای فردا رای دادند.
عدالتیان بر همین اساس بیان کرد: اگر از مجموع این 3300 رای، 750 نفر را که حداکثر آرای ثابت ائتلاف برای فردا بوده کم کنیم، حدود 2550 رای وجود دارد که به شکل غیر یک دست به ائتلاف های دیگر رای داده اند.
رای یک دست، ائتلاف برای فردا را پیروز کرد
وی تصریح کرد: این مسئله نشان می دهد که ائتلاف برای فردا نتوانسته اکثریت آرای بخش خصوصی را به خود اختصاص دهد.
عضو اتاق بازرگانی تهران عنوان کرد: انتخابات به شکلی برگزار شد که ائتلاف برای فردا با وجود این که نتوانست اکثریت آرا را به دست بیاورد برنده شد، زیرا 2550 نفری که به ائتلاف های دیگر رای دادند، رای یکدستی مانند سبد رای ائتلاف برای فردا، به صندوق نیداختند.
وی با اشاره وجه تمایز هشتمین اتاق بازرگانی تهران گفت: نکته مهم انتخابات هشتم این است که اکثریت بخش خصوصی نماینده ای در اتاق بازرگانی ندارد، بلکه اقلیت در انتخابات پیروز شدند.
عدالتیان افزود:بیش از این که تبلیغات در رای آوردن ائتلاف برای فردا موثر باشد، نوع مدیریت انتخابات تاثیر داشته است، زیرا دولت مستقیما در فرآیند انتخابات دخالت نکرد، اما شرایطی را فراهم ساخت که ائتلاف برای فردا پیروز شود و ما هم نمی توانیم اعتراضی به این عملکرد دولت داشته باشیم.
دولت برای به دست گرفتن اتاق بازرگانی برنامه داشت
وی با بیان این مطلب که " این دولت مانند دولت های قبلی برای به دست گرفتن اتاق بازرگانی برنامه داشت " به نسیم توضیح داد: هیچ وقت در ایران سابقه نداشته که افراد به شکل یکدست به یک لیست خاص رای دهند و بنابراین اصطلاحا می توان گفت ساز و کار حاکم بر هشتمین انتخابات اتاق بازرگانی تهران نرمال نبود.
عضو ائتلاف خواستاران تحول گفت: نرمال ترین حالت در انتخابات های اتاق بازرگانی همان انتخابات دوره گذشته است که معمولا بخش خصوصی در این گونه انتخابات ها به گروه خاصی رای نمی دادند و در انتخابات دوره هشتم هم حدود 2550 نفر همین رویه را دنبال کردند اما 750 نفر به این شکل عمل نکردند و به شکل یک دست به ائتلاف برای فردا رای دادند.
عدالتیان با مطرح سوالی در این زمینه عنوان کرد: سوال اینجاست که چگونه این اتفاق افتاده است؟ زیرا انتخابات براساس عرف همیشگی پیش نرفته است و قدری تعجب برانگیز است که شرکت کنندگان در انتخابات دقیقا به لیست رای دهند.
وی افزود: این که چگونه چنین مدیریت قوی اتفاق افتاده است، سوالی است باید به آن پاسخ داده شود.
عضو اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اشکالات موجود در فرآیند انتخابات یادآور شد: اشکالات زیاد شکلی را لیست کردیم و به شورای عدالت اداری فرستادیم که از جمله این اشکالات تاریخ اعلام فراخوان عمومی از سوی وزارت صنعت و یا مسائلی شبیه این بود.
عدالتیان ادامه داد: مهم ترین ایراد ما این بود که طبق قانون بخش کشاورزی نباید سهمی در انتخابات داشته باشد و باید 20 نفر از بازرگانی، 16 نفر از صنعت و چهار نفر از بخش معدن در انتخابات برگزیده می شدند.
وی گفت:گروه کشاورزی بر خلاف ماده قانونی انتخابات ایجاد شده و برای شکل گیری آن یز سهمیه بازرگانی و صنعت کاسته شد.
عضو ائتلاف خواستاران تحول با انتقاد از دیوان عدالت اداری بیان کرد: دیوان عدالت اداری فرآیند رسیدگی به شکایات ما را بی جهت طولانی کرده است.
ائتلاف برای فردا هزینه نجومی برای انتخابات کرد
عدالتیان با بیان این مسئله که " ائتلاف برای فردا هزینه بسیار سنگینی برای انتخابات کرده است " خاطرنشان کرد: در دوره های قبل چنین هزینه هایی سابقه نداشته است و کسانی که در اتاق بازرگانی نیستند این شک و شبهه را بعد از انتخابات دوره هشتم پیدا کردند که مگر در اتاق بازرگانی چه خبر است که افراد برای حضور در آن هزینه های نجومی می کنند.
وی با اشاره به هزینه ائتلاف خواستاران تحول برای انتخابات اتاق بازرگانی تصریح کرد: ما در دوره قبل هزینه های خود را برای انتخابات به طور شفاف اعلام کردیم و در این دوره انتخابات هم 37 یا 38 نفر از خواستاران در انتخابات اتاق بازرگانی شرکت کردند که در نهایت هر کدام از دو میلیون تومان هزینه دریافت کردیم که همه این مبلغ هم خرج انتخابات نشد و البته برخی از اعضای ائتلاف خواستاران تحول پولی دریافت نکردند.
عضو اتاق بازرگانی تهران افزود: ما خواهش کردیم که همه گروه ها هزینه های خود را رسما اعلام کنند و ما هم این آمادگی را داریم که ریز هزینه های خود برای انتخابات را به طور شفاف به رسانه ها ارائه کنیم.
عدالتیان با انتقاد از تک صدایی در اتاق بازرگانی هشتم گفت: بهتر بود که عقاید مختلف به اتاق بازرگانی راه پبدا می کردند و تنها اتاق بازرگانی مختص یک گروه خاص نمی شدزیرا باید همه صداها در اتاق بازرگانی حضور پیدا کنند.
دولت نمایندگان خود را هم با تبعیض انتخاب کرد
وی انتخاب های دولت برای 20 نفر نماینده دولتی اتاق بازرگانی را تبعیض آلود دانست و تصریح کرد: دولت در انتخاب نمایندگان خود هم تبعیض قائل شد به شکلی که از بین سه نماینده ای که دولت از افراد راه نیافته به اتاق در انتخابات، برگزید هر سه نفر از ائتلاف بزرگ بودند.
عضو اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: گروه خواستاران تحول به عنوان دومین گروهی که توانست بیشترین آرا را در انتخابات بیاورد یک نفر هم در بین نمایندگان دولت در اتاق بازرگانی نداشت و آقای میر محمدصادقی، بهرامن و نجفی منش هر سه ائتلاف بازنده، بزرگ انتخاب شدند.
عدالتیان افزود: اگر قرار بود عدالت رعایت شود، بهتر بود دو نفر هم از گروه خواستاران تحول انتخاب می شدند.
وی نمایندگان دولت را افرادی پرمشغله دانست و عنوان کرد: نمایندگان دولت اغلب افراد چند شغله ای هستند که فرصت حضور در جلسات اتاق را ندارند و به جز آقای خسروتاج که در اغلب جلسات دوره قبل هم شرکت می کردند امید چندانی به حضور بقیه وجود ندارد، به هر حال خیلی نمی شود در خصوص نمایندگان دولت قضاوت کرد چون حق دولت است که آن ها را انتخاب کند.
این عضو ائتلاف خواستاران تحول گفت: نکته جالب تر اینجاست که از سه نفر انتخاب شده از ائتلاف شکست خورده، دو نفر در بخش معدن فعالیت می کنند.
عدالتیان بر همین اساس بیان کرد: طبق آمار بیش از 1400 تا 1500 نفر از رای دهندگان که در انتخابات شرکت کردند برای رای به ائتلاف خواستاران تحول در انتخابات شرکت کردند که گرچه رای آن ها مثل حامیان ائتلاف برای فردا یکدست نبود ولی به این ائتلاف رای دادند، بنابراین دولت باید به دلیل احترام به رای بخش خصوصی، نماینده ای را از میان آن ها انتخاب می کرد.
آقازاده ها رای خوبی آوردند
وی در پاسخ به این سوال که چرا آقازاده ها و افراد مرتبط با مسئولان نتوانستند به اتاق راه پیدا کنند تصریح کرد: خیلی از آقازاده ها رای آوردند و نمی توان گفت که آن ها رای نیاورده اند، اما مشکل جای دیگری بود.
عضو اتاق بازرگانی تهران افزود: بنده در دوره قبل هم همین 538 رای را آوردم که نفر ششم یا هفتم اتاق بودم و در حال حاضر پسر آقای نهاوندیان نفر بیست و دوم بخش بازرگانی است و یا پسر آقای عارف نفر پنجم بخش معدن است و نزدیک به 400 رای آورده که رای کمی نیست.
عدالتیان تصریح کرد: دلیل رای نیاوردن آقازاده ها رای یک دستی بود که به ائتلاف برای فردا داده شده است.
چند شغله ها آفت اتاق هشتم می شوند
وی به مشکلات آینده اتاق هشتم بازرگانی اشاره کرد و گفت: آفت اتاق هشتم افرادی که به اتاق راه یافته اند این است در بین آن ها افراد پر مشغله ای دیده می شود که چه در بین نمایندگان دولت و چه بین منتخبین بخش خصوصی وجود دارند و فرصت مشارکت زیادی در اتاق بازرگانی ندارند.
عضو اتاق بازرگانی تهران در خصوص ریاست اتاق تهران در دوره هشتم هم بیان کرد: آل اسحاق بالاترین رای که چیزی در حدود 1300 رای است آورده است با این حساب حتی اگر خواستگاه وی ائتلاف برای فردا نباشد می تواند مدعی باشد که همچنان رئیس اتاق بازرگانی بماند.
آل اسحاق شانس اصلی ریاست اتاق است
عدالتیان افزود: کسانی در ائتلاف برای فردا هستند که می توانند کرسی ریاست را در اختیار بگیرند اما اگر به بالاترین رای نگاه کنیم آل اسحاق شانس زیادی برای کرسی ریاست دارد، البته این احتمال هم وجود دارد که آقای آل اسحاق کرسی ریاست اتاق ایران را بخواهند.
وی با اشاره به برنامه ائتلاف برای فردا برای به دست گرفتن ریاست اتاق ایران تصریح کرد: ائتلاف برای فردا از هم اکنون با اتاق های بازرگانی شهرستان ها رایزنی می کند تا کرسی های اتاق ایران را هم به دست بگیرد.
عضو اتاق بازرگانی تهران نوع تفکر ائتلاف برای فردا را نامشخص دانست و بیان کرد:نوع تفکر ائتلاف برای فردا مشخص نیست اگر این مسئله شفاف سازی می شد می توانستیم بگوییم که این رای یکدست براساس نوع تفکر آن هاست و در واقع باید گفت این نوع رای دادن نشان دهنده پیشی گرفتن یک تفکر خاص نیست.
گرایشات سیاسی در اتاق بی تاثیر است
عدالتیان به تاثیر گرایشات سیاسی در اتاق بازرگانی اشاره کرد و به نسیم گفت: اتاق مانند جامعه است و ممکن است که افراد در آن گرایشات مختلف سیاسی داشته باشند بنابراین اصلاح طلبی و اصول گرایی در آن مهم نیست زیرا اتاق یک واحد صنفی غیر سیاسی است.
وی خاطرنشان کرد: خیلی از اصولگرایان سنتی مانند آقای میرمحمد صادقی و یا آل اسحاق با در لیست های مختلف در کنار اصلاح طلبان قرار گرفتند، بنابراین گرایش سیاسی در اتاق تعیین کننده نیست.
عضو اتاق بازرگانی تهران به ارتباط میان ائتلاف برای فردا و دولت اشاره کرد و گفت: نمی توان ائتلاف برای فردا را هم به طور کامل به دولت نزدیک دانست زیرا دولت آقای روحانی هم دولت یکدستی نیست و کارگزارانی و مشارکتی و اصولگرا در کنار هم در این دولت فعالیت می کنند، تنها شباهت ائتلاف برای فردا و دولت یازدهم در مشخص نبودن آن نوع تفکر آن هاست.
دیدار با هاشمی تاثیری در شکست ما نداشت
عدالتیان در خصوص این که عده ای دیدار روزهای آخر ائتلاف خواستاران تحول با هاشمی رفسنجانی را عامل شکست این ائتلاف می دانند به نسیم خاطرنشان کرد: گروه خواستاران تحول دیدار با شخصیت های مختلف سیاسی را اشکال نمی داند و آقای هاشمی فردی با تجربه هستند، بنابراین باید از نصایح ایشان استفاده شود.
وی ادامه داد: نمی شود گفت چون ما با هاشمی دیدار کردیم شکست خوردیم زیرا ما رای خوبی مانند دوره های قبل آوردیم اما چیزی که باعث شد تا ما شکست بخوریم رای یکدستی بود که ائتلاف برای فردا آورد و به عنوان اقلیت توانست اکثریت کرسی های اتاق را به دست گیرد.
این عضو ائتلاف خواستاران تحول بیان کرد: به طور مثال آقای بهزادیان که به دلیل حضور پسرشان در قسمت بازرگانی به بخش کشاورزی رفتند که اگر در بخش بازرگانی باقی می ماندند با این مقدار رایی که آوردند به اتاق راه پیدا می کردند.
عدالتیان با اشاره به تعداد رای ائاف برای فردا گفت: همین الان اگر دویست عدد از رای یک دست ائتلاف برای فردا کم کنیم آن ها به اتاق راه پیدا نمی کنند ولی اقلیتی که به ائتلاف برای فردا رای دادند با انضباط موفق شدند آن ها را به اتاق بفرستند.
وی در پایان با بیان این مطلب که " در حال حاضر بخش خصوصی واقعی نماینده ای در اتاق بازرگانی ندارد " خاطرنشان کرد: اگر انتخابات اتاق بازرگانی تهران در دوره هشتم را در یک جمله بخواهیم تشریح کنم این جمله را می گویم که اقلیت اکثریت کرسی ها را به دست آورد.
گفتگو از مهدی کاشی پزها