حمیدرضا جیهانی، کارشناس ارشد بازار‌های پولی و مالی، در گفتگو با «نود اقتصادی» در خصوص اقدامات بانک مرکزی برای ساماندهی صرافی ها اظهار کرد: در فضای اقتصاد کسب و کارها، تشکل های صنفی و نهادهای خود انتظام می توانند به روندهای آن کسب و کار کمک کنند.

وی افزود: تشکل ها در ادامه با بهبود کسب و کار بر اقتصاد ملی اثر گذار هستند، اما اگر این نهادهای خود انتظام از هدف عالی خودشان دور شوند و به جای این که ظرفیت های قانونی را تقویت کنند و از رفتارها و فعالیت های غیر قانونی مجموعه هایشان و زیر مجموعه هایشان جلوگیری و با آن ها برخورد نکنند، این موضوع منجر به عرفی شدن تخلف و فرار از قانون می‌شود که این خطای راهبردی را در گذشته‌ی کانون صرافان شاهد بودیم.

جیهانی گفت: اعضای هیئت مدیره کانون صرافان به عرفی شدن تخلف و فرار از قانون دامن زده بودند و طبق گزارشات اعلامی مجموعه‌های نظارتی و رسمی، خود اعضای هیئت مدیره کانون صرافان نیر یک سری تخلفات سنگینی داشته‌اند. از طرف دیگر در حوزه فعالیتی اعضای زیرمجموعه خودشان که صرافی ها بودند، نظارت درستی انجام نمی دادند، بنابراین همین موضوع منجر شد که نهادهای نظارتی و حاکمیتی خارج از آن کسب و کار، برای مدیریت ساختار کلان اقتصاد کشور ورود کنند.

کارشناس ارشد بازار‌های پولی و مالی بیان کرد: به نظر بنده باید نهادهای صنفی در هر کسب و کاری حوزه فرآیندها و نظارت ها را اجرا کنند و اینکه یک نهاد حاکمیتی بخواهد تصدی‌گری کند و در حوزه نحوه اجرای فرآیندها و فعالیتها دخالت کند، به لحاظ اقتصادی به مطلوب نبوده و به ضرر اقتصاد تمام خواهد شد. ولی از طرف دیگر اگر نهادهای خودانتظام به سمت حاکم ساختن روال‌های قانونی نروند، این موضوع می‌تواند ساختار اقتصادی کشور را به هم بزند، در نتیجه در این زمینه بانک مرکزی به درستی و با اقتدار به موضوع ورود و کانون صرافان را منحل کرد.

جیهانی عنوان کرد: در خصوص تشکیل جامعه صرافان نیز باید گفت که اولین وظیفه ای که این تشکل دارد این است که فرآیند ها و دستورالعمل ها و بخشنامه سیاستگذار پولی و ارزی کشور را در نظام صرافی‌ها جاری کند و از طرف دیگر نیز سعی کنند تا تریبونی برای پیگیری مطالبات صحیح بخش خصوصی و نهاد صنفی خود باشد و برای حمایت از صرافان در حوزه هایی که نیاز به چانه زنی و لابی گری در مجموعه های حاکمیتی کشور دارد، ورود کند.

وی تصریح کرد: بانک مرکزی و یا هر نهاد سیاستگذار دیگری که بخواهد سیاست های خود را بسط دهد و در جامعه و در سپهر اقتصاد کشور جاری کند، نیاز به بازوهای عملیاتی دارد که جامعه صرافان یکی از ابزارهای خیلی خوب در این زمینه است.