گروه اقتصادی خبرگزاری نسیم: هرکسی باد بکارد طوفان درو خواهد کرد؛ کم و بیش این ضرب المثل دیرپا را می توان در این شرایط به حال و روز معصومه ابتکار و بیژن نامدار زنگنه تشبیه ساخت که  دو سال قبلتر، بذر ممانعت از بنزین تولیدی در پتروشیمی را کاشتند که نتیجه آن، تن دادن کشور به واردات روزانه 10 میلیون لیتری بنزین بی کیفیتی بوده که آلودگی ناشی از مصرف آن، اکنون بر سر ریه های مردم ، آوار شده است.

آنها، دو چهره جریان سازی بوده اند که پیش از رسیدن برکرسی وزارت و ریاست در دولت یازدهم مدتها بر طبل حذف بنزین تولیدی در پتروشیمی ها کوفته و یگانه بهانه آنها برای این فرضیه، افزایش آلودگی وسرطانزا بودن  این دست بنزین ها به دلیل داشتن بنزن بالا بوده است.

فرضیه ای که لااقل تا اکنون و با گذشت دوسال همچنان هیچ ادله محکمی برای اثبات آن به مراجع ذیربط ارایه نکرده اند.

حال، اولین گزینه، یعنی معصومعه ابتکار وجود هرگونه پیوند عاطفی میان بنزین وارداتی وآلودگی شدید هوای کلانشهرها را به صراحت انکار کرده و مدعی است که سطح آلودگی هوای کنونی پایتخت هرگز به میزان آلودگی هوای تهران در سالهای قبلتر نرسیده است.

هرچند که طبق اعلام پایشگران، آلودگی هوای شهر تهران در25 آذرماه به رقم 162 رسیده که این رقم 7 برابر شاخص های آلودگی جهانی است.

دراین کشمکش، وزیر ریزنقش نفت دولت یازدهم اما پشت رونمایی از قراردادهای  جدید نفتی سنگر گرفته و ترجیح داده تا از در افتادن با موضوع بنزین های  وارداتی پرهیز کند.

گمان می رود، آنها هرگز نمی پنداشته اند که با فرارسیدن فصل زمستان و بروز پدیده وارونگی هوا، مه غلیظی از آلودگی بر فراز شهر تهران به نمایش درآمده و مدارس 19 گان شهر تهران را برای مدت سه روز به کما ببرد.

ازقرار معلوم، میانگین مصرف روزانه بنزین کشور ۶۸ میلیون لیتر در روز بوده که گمان می رود نزدیک به ۱۰ میلیون لیترآن وارداتی است.

هیات وزیران سازمان محیط زیست را ملکف ساخته تا هرسه ماه یکبار  نسبت به  اندازه گیری  و پایش  سوخت عرضه شده مبادرت ورزد.

بنابراین نتیجه اندازه گیری معیار سوخت موجود درهشت کلانشهر کشور مبین این امر بوده که دربهار سالجاری، فقط ۶۱ درصد نمونه های موجود، استاندارد میزان بنزین را دارا بوده و39 درصد آنها فاقد معیارهای لازم بوده است.

با توجه به تکلیف دولت به وزارت نفت دایر برتوزیع سوخت یورو ۴ درهشت کلانشهر کشور،پرس مهم این بوده که خاستگاه آلودگی گسترده هوای تهران وبرخی از کلانشهر در چیست؟

تا اکنون جدای ازشهروندان ساکن درکلانشهرها، دست اندرکاران محیط  زیست و مدیران سابق صنعت نفت پیرامون سهل انگاری  وزارت نفت دایر بر واردات بنزین های بی کیفیت پا پیش گذارده و انتقادات صریحی را به سمت مدیریت وزارت نفت نشانه رفته اند.

اکنون نوبت به "اصغر ابراهیمی اصل"مدیر عامل اسبق شرکت ملی پتروشیمی رسیده تا بابه پیوستن به صفوف منتقدان بنزین وارداتی، محصول وارداتی  وزارت نفت را در قامت  بنزین یورو 2 برشمارد.

اوالبته یک گام به جلوترهم گذارده و مقصر اصلی وابستگی کشور به واردات بنزین را"بیژن نامدار"معرفی ساخته؛ هم او که می توانست در دوره قبلی وزارت خویش دردوران اصلاحات،با گذاردن علم مخالفت با احداث پالایشگاههای  کوچک و متوسط بر زمین، بستر قد کشیدن سازه های  این دست پالایشگاه در خاک سرزمین ایران را مهیا ساخته که در اینصورت،  نتیجه آن هم چیزی نبود مگر اینکه کشور در شرایط امروزه، برای واردات بنزین دست تمنا به سمت تولید کنندگان دست چندمی چون هند و  ترکمنستان دراز نمی کرد.

با اینهمه، یک رسانه دولتی روزگذشته اعلام داشته که تاکنون چند محموله غیراستاندارد وارداتی پس از شناسایی در مبادی ورودی،مرجوع شده و بنزین وارداتی از ترکمنستان نیزکه تا چندی پیش وارد کشور می شد، پس ازتایید آلودگی متوقف شد.

البته،این رسانه اعلام نداشته که چه مقدار از بنزین های آلوده تا اکنون توانسته اند با دورزدن  محدودیت های مبادی ورودی از جایگاههای عرضه سوخت سربرآورند.

واقعیت این است که پیوند عجیبی میان آلودگی شدید هوای پایتخت با بنزین وارداتی احساس  می شود که نمونه آن افزایش چشمگیر حجم آلودگی هوای پایتخت در ماههای اخیر بوده است.

اکنون، انجمن صنفی کارفرمایی صاحبان جایگاه‌های اختصاصی کشورخبرداده که  افزایش دو برابری تبخیر بنزین در بیشتر جایگاه‌های سراسر کشور ناشی از مواد افزودنی بوده که درداخل انبارها به بنزین، اضافه می‌شود که این  امرنه تنها باعث باعث حجیم‌تر شدن بنزین و تبخیر شدید آن شده بلکه با تولیدگاز درفضا،منجر به افزایش آلودگی هواهم شده است.

آلودگی شدید هوا واعتراض شهروندان نسبت به آلودگی هوا،بیانگر این است که وزارت نفت لااقل تا اکنون  نتوانسته به عنوان بازیگری مهم،دررفع آلودگی هوای پایتخت گام مهمی بردارد، با اینکه  پیش ازروی کارآمدن این دولت،"معصومه ابتکار" با پیوند زدن موضوع آلودگی هوا با بنزین پتروشیمی ها، خودکفایی درتولید بنزین وعدم واردات این کالای پرمصرف را زیرسوال برد اما اعلام داشت که راه حل آن فقط واردات بنزین با کیفیت است!

اکنون با بالا گرفتن تب آلودگی هوا نه ازاظهارات آتشین زنگنه برای رفع آلودگی ها خبری هست و نه راهکار های ابتکار به سرمنزل مقصود رسیده است.

هم او که اکنون دوباره با ارایه راه حلی عجیبتر، نمک بر زخم شهروندانی پاشیده که ریه های آنها برای دریافت حداقلی هوای پاک به خس خس افتاده است.

ابتکار گفته است یگانه راه حل رفع این چالش  کوچ فوری آنها از کلانشهرتهران است!

به نظر می رسد شهروندان با این راه حل معاون رئیس جمهوری،بیش از گذشته معنی تدبیر را از میان برنامه های دولتمردان دریافته اند،باید دید که آیا مردم در دور دوم هم به دولت تدبیر رای مثبت خواهند داد!