بازار در آخرین روز تیر ماه توانست برای دهمین روز متوالی رشد کند تا شاخص کل در کانال جدید تثبیت شود.با اینحال، خروج پول حقیقی نشان داد که رشد امروز بیش از همه ناشی از تقویت حقوقیها و صنایع شاخصساز بوده، نه بازگشت کامل اعتماد به بازار.
وضعیت شاخصها و معاملات
دیروز شاخص کل بورس با رشد ۵٬۰۰۳ واحد (+۰.۱۸٪) به ۲ میلیون و ۸۴۳ هزار و ۹۰۵ واحد رسید.شاخص کل هموزن نیز ۲ هزار و ۵۶۷ واحد (+۰.۳%) افزایش یافت و به ۸۵۲ هزار و ۷۵۸ واحد رسید ارزش کل معاملات امروز بازار ۴۱ هزار و ۸۲۳ میلیارد تومان بوده که از این مبلغ ۷ هزار و ۷۰۷ میلیارد تومان آن مربوط به معاملات خرد سهام و حق تقدم و صندوق های سهامی بوده است.امروز ۱۸ درصد از کل ارزش معاملات مربوط به معاملات خرد بود.رشد همزمان شاخص کل و هموزن نشاندهنده مشارکت نسبی هر دو گروه، بزرگ و کوچک، در رشد دیروز است. اما رشد محدود درصدی و توازن نمادهای مثبت و منفی پرده از تعادل شکننده بازار برمیدارد ثبت رشد بدون ورود گسترده پول حقیقی.
جریان نقدینگی حقیقی همچنان به سمت خروج
در بازار ۳۱ تیر مجموعا مبلغ ۶۹۸ میلیارد تومان خروج حقیقی از بازار داشته ایم. (سهام + حق تقدم + صندوق های قابل معامله سهامی) در بخش خرید، ۵۶ درصد خریدها توسط حقیقی ها و ۴۴ درصد توسط حقوقی ها انجام شده است.همچنین در بخش فروش ۶۵ درصد فروش ها توسط حقیقی ها و ۳۵ درصد توسط حقوقی ها انجام شده است.در بازار دیروز شاهد خروج ۱۵۸ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی از نمادهایی با ارزش بازار کمتر از ۴۰ هزار میلیارد تومان و خروج ۵۴۰ میلیارد تومان از نمادهای با ارزش بازار بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان بوده ایم.خروج پول حقیقی در حالی رخ داده که شاخصها مثبتاند، بهاین معنا که رشد امروز بیشتر ناشی از حمایت حقوقیها بوده است.عدم اعتماد بخش خرد بازار همچنان نهادینه است و بازار در موقعیتترس و احتیاط به سر میبرد.
چرا بورس رشد میکند؟
طی روزهای گذشته بازار با چهار عامل ترکیبی مثبت همراه بود:حمایت شدید حقوقیها در نمادهای شاخصسازافزایش تدریجی ارزش معاملات خرد به بیش از ۷.۷ همت، با رشد ۵۵ درصدی نسبت به متوسط هفته گذشته شرایط تکنیکال مساعد؛ پوشش نقاط حمایتی «کانال ۲.۸ میلیون» موجب ورود معاملات خرید مجدد شده است.فضای مثبت در گروههای پالایشی و فلزی؛ واکنش بازار نسبت به گزارشهای بهتر از حد انتظار و احتمال کاهش هزینه خوراک موجب تقویت گروه کالایی شده است.
تحلیلی از روند گروهها و صنایع شاخصساز
امروز صنایع پتروشیمی، پالایشی، فلزات اساسی، بانکی و خودرویی بیشترین نقش را در رشد شاخص ایفا کردند. رشد این گروهها ناشی از دو عامل محوری بود: گزارشهای قوی فصلی و امید به کاهش هزینه خوراک گازی. اگرچه توقف خروج حقیقی در برخی صنایع کوچک مشاهده شد، جریان نقدینگی حقیقی هنوز محدود مانده است.رشد گروههای بزرگ بدون همراهی چشمگیر سهامداران خرد، پایداری لازم را برای یک روند صعودی را ندارد؛ این وضعیت نماد از رونق تکنیکی است تا بنیادی.از نظر بنیادی، بسیاری از شرکتهای دلاری در بخش پتروشیمی و فلزات اساسی همچنان زیر ارزش ذاتی معامله میشوند. نسبت P/E در محدوده معقول قرار دارد و برخی گزارشها به افزایش سودآوری اشاره دارند. اما تا زمانی که نقدینگی حقیقی بهطور معنادار برگردد و سیاستگذاری کلان پایداری نشان دهد، بنیاد بازار فقط پتانسیل است و نه تضمین حرکت صعودی ادامهدار.
حقیقیها نیایند رشد شکننده است
وحید جعفری، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس گفت: بخشی از رشد این روزهای بازار سهام تحت تأثیر حمایت حقوقیها است، اما افزایش ارزش معاملات خرد و تثبیت شاخص در کانال ۲.۸ میلیون، نشان میدهد بازار در فاز انتظار رشد اصولی است. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: نقطه عطف بازار میتواند، جذب دوباره پول حقیقی باشد که هنوز صورت نگرفته است.وی افزود: اگر روزهای آینده شرایط اقتصادی مانند نرخ دلار نیمایی یا گازی تغییر مثبت جدی داشته باشد و گزارشهای بیشتری منتشر شود، میتواند بازار را به نقطه ورود حقیقیها برساند. در غیر این صورت، رشد فعلی ناقص و شکننده خواهد بود.
فارس