چرا در پساکرونا نرخ بیکاری در ایران کاهش و در آمریکا و کشورهای پیشرفته افزایش یافت؟

طی ماههای اخیر که کرونا در جهان شیوع پیدا کرده، به واسطه پیامدهای ناشی از شیوع این ویروس، درحالی نرخ بیکاری در کشورهای پیشرو افزایش چشمگیری داشته که این میزان در کشورمان کاهشی نیز بوده است.
به گزارش « نود اقتصادی » درحالی نرخ بیکاری در ایران از ۱۰/۶ درصد به ۹/۸ درصد در بهار سال جاری رسیده که در آمریکا نرخ بیکاری از ۳/۵ درصد در قبل از کرونا به ۱۳/۳ درصد در ماه اخیر رسیده است. در کانادا این میزان از ۵/۵ به ۱۳ درصد، در استرالیا از ۵/۳ به ۶/۴ درصد، در فرانسه از ۸ به ۸/۷ درصد، در آلمان از ۳/۴ به ۳/۸ درصد و در کره جنوبی نیز این میزان از ۳/۳ درصد به ۳/۸ درصد رسیده است.
بررسیها نشان میدهد برخلاف بازار کار ایران که سهم کارکنان مزد و حقوقبگیر از مجموع کل شاغلین پایین بوده و بازار کار فاقد ساختار متشکلتری است، در شرایط رکودی همچون شرایط پس از شیوع کرونا معمولا بخشی از جمعیت شاغل و بیکار به جمعیت غیرفعال تبدیل می شوند؛ چرا که ماندن در وضعیت در جستجوی کار، منافعی برای افراد مزبور نداشته و شاید مشمول هزینه هایی هم بشوند.
اما برخلاف ایران، در اقتصادهایی که ساختار اشتغال متشکلتر است و سهم کارکنان مزد و حقوقبگیر از مجموع کل شاغلین بسیار بالاست، افراد حتی در صورت از دست دادن شغل خود غالبا از بازار کار خارج نشده و به حالت بیکار در جستجوی کار تبدیل خواهند شد (معمولا به دلیل سیستمهای تأمین اجتماعی و بیمه های بیکاری).
بنابراین دلیل افزایش تعداد بیکار (تبدیل بخشی از جمعیت شاغل به بیکار) و عدم تغییر جمعیت فعال (به دلیل عدم خروج از بازار کار) «نرخ بیکاری» در این اقتصاد افزایش مییابد و «نرخ مشارکت اقتصادی تقریبا بدون تغییر باقی میماند و اما «نسبت اشتغال» با کاهش مواجه می شود.
این وضعیت در جدول بالا نیز به خوبی دیده میشود؛ بهطوریکه درحالی شاغلان مزد و حقوقبگیر ایران حدود ۵۴/۶ درصد کل شاغلین کشور را تشکیل میدهند که این میزان در آمریکا نزدیک به ۹۴ درصد، در آلمان ۹۰/۴ درصد، در فرانسه نزدیک به ۸۸ درصد، در کانادا ۸۴/۷ درصد، در استرالیا ۸۳/۴ درصد و در کره جنوبی نیز ۷۵/۱ درصد است.
قابل ذکر است همانطور که در نمودار و جدول دیده میشود، وضعیت بازار کار ترکیه نیز شباهتهایی به کشورمان دارد.