با وجود این همه تفاوت در آمارهای مرکز آمار و بانک مرکزی چگونه به آمارها اعتماد کنیم؟

اسفندیار جهانگرد بیان کرد: با توجه به اختلاف بالای آماری بین مرکز آما و بانک مرکزی قطعا محاسبه بحث رشد هم دچار خدشه میشود. این دو مجموعه اختلافنظری در ترکیب بخشها دارند.
به گزارش « نود اقتصادی »، اسفندیار جهانگرد، استاد اقتصاد دانشگاه علامه اظهار داشت: با کل نظام اطلاعات آمار کشور مسئله دارم. اولا تفاوت بین اعداد اعلامشده توسط دو نهاد بانک مرکزی و مرکز آمار ایران بسیار فاحش است. آمارهای این دو نهاد هم در برآورد میزان ریالی تولید و هم در بحث نرخ رشد و هم در ترکیب ارائه نرخ رشد با یکدیگر فرق دارند.
وی بیان کرد: تفاوت بین سطح تولید ناخالص داخلی بانک مرکزی با مرکز آمار ایران در سال ۹۸ معادل تولید ناخالص داخلی کشور تاجیکستان است. مفهومش این است که برخی از این نهادها، تاجیکستان را جزء اقتصاد ایران حساب نمیکنند و برخی از آنها حساب میکنند.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه افزود: یک مثال ملموستر میزنم. تفاوت بین تولید ناخالص داخلی مرکز آمار ایران با بانک مرکزی در سال ۹۸ معادل تولید ناخالص داخلی منطقهای استان گلستان است. یعنی یکی از این مجموعهها استان گلستان را جزء اقتصاد ایران میداند و آن یکی نمیداند. در چنین شرایطی ما با مبنای محاسبه تولید میخواهیم رشد را هم حساب کنیم.
جهانگرد گفت: با توجه به اختلاف بالای آماری بین این دو نهاد قطعا محاسبه بحث رشد هم دچار خدشه میشود. این دو مجموعه اختلافنظری در ترکیب بخشها دارند. یکی میگوید اقتصاد کشور ما صنعتی است و یکی میگوید کشاورزی است. یکی میگوید در سال ۹۸ سرمایهگذاری در ساختمان مثبت بوده و دیگری میگوید منفی بوده است. حالا من چقدر میتوانم به این آمار اعتماد کنم؟ خدا میداند. ما میخواهیم با این تناقض آماری، منابع تخصیص بدهیم و برنامهریزی کنیم.