100 درصد شرکتهای نفتی زیانده شدند+ جدول/ آیا رئیسجمهور از این آمارها خبر دارد؟

بررسی وضعیت شرکتهای نفتی حاضر در بورس در سال 94 نشان میدهد که تمامی شرکتهای این گروه با کاهش فروش مواجه شدهاند.
گروه اقتصادی « نسیم آنلاین »: در اغلب روزهایی که یاران حسن روحانی مدیریت سیاسی - اقتصادی کشور را بر عهده دارند، بازار سرمایه روی آرامش را به خود ندیده است. وضعیت بورس در دولت تدبیر و امید به گونهای بوده که سهامداران در بهترین روزهای بازار سرمایه هم نتوانسته اند به تداوم وضعیت رو به رشد بورس دل ببندند.
در ماههای نخست روی کار آمدن دولت یازدهم انتظارات ناشی از مذاکرات هسته ای و نتایج انتخابات 24 خرداد 92 شاخص بورس را به میزان زیادی افزایش داد. هر چه به روز توافق ژنو نزدیک می شدیم اوضاع بازار سرمایه بسیار مناسب می شد. در این میان رئیس جمهور در اقدامی بی سابقه که نظیر آن را هیچ کدام از روسای دولتهای قبلی انجام نداده بودند، از مردم خواست تا سرمایه های خود را به بورس بیاورند. اما کم کم با فاصله گرفتن از روزهای توافق ژنو تیره روزی های بازار سرمایه هم آغاز شد. بازار سرمایه در ماههای بعد از توافق ژنو به فاصله چند هفته به قدری در مسیر سقوط حرکت کرد، که یکی از زیان بارترین روزهای تاریخ بورس ایران را در رقم زد. به گزارش نسیم آنلاین، برآوردها نشان می داد که وضعیت نا به سامان بازار سرمایه رقمی بالغ بر 150 هزار میلیارد تومان زیان به سهامداران وارد کرده است. اما با نزدیک شدن به موعد اجرای برجام تاریخ بار دیگر برای بورس تکرار شد. بازار سرمایه که در سالهای 93 و 94 وضعیت بسیار اسف باری را طی می کرد به یکباره در هفته های منتهی به اجرای برجام در دی ماه و بهمن ماه سال 94 در مسیر صعود قرار گرفت و بار دیگر فعالان بورس را امیدوار کرد.
همان زمان بسیاری از کارشناسان به فعالان بازار سرمایه هشدار دادند که احتمال تکرار سناریوی توافق ژنو برای بورس وجود دارد، زیرا رشد بازار سرمایه در شرایطی رخ داده که رکود گسترده ای بر اقتصاد کشور سایه افکنده و برجام نتوانسته تاثیر خاصی بر اقتصاد ایران داشته باشد.
کم کم با مشخص شدن بی فایده بودن برجام برای اقتصادی کشور و رفع نشدن تحریمهای اقتصادی از جمله تحریمهای بانکی بورس در نخستن هفته های فعالیت خود در سال 95 در مسیر سقوط قرار گرفته و به نظر می رسد بار دیگر همانطور که کارشناسان در ماههای گذشته پیش بینی می کردند سناریوی بورس در توافق ژنو در حال به وقع پبوستن است.
بزرگترین شاهد این مسئله هم وضعیت صنایع مهم اقتصاد کشور در ماههای اخیر است. یکی از این صنایع صنعت نفت کشور است که در دولت روحانی علی رغم تبلیغات زیاد مبنی بر حضور ژنرالهای با تجربه و کار کشته مانند بیژن نامدار زنگنه، نتوانسته عملکرد خوبی را از خود به جا بگذارد. بررسی وضعیت شرکتهای نفتی حاضر در بورس در سال 94 نشان می دهد که تمامی شرکتهای این گروه با کاهش فروش مواجه شده اند. همچنین 80 درصد شرکتهای نفتی با کاهش سود خالص یا افزایش زیان مواجه شده اند که بیشترین کاهش سود خالص در پالایش نفت بندرعباس و به میزان 93 درصد گزارش شده است.
بررسی بخش دیگری از آمار نشان می دهد که 64 درصد شرکتهای این گروه در مقطع 9 ماهه اقدام به کاهش پیش بینی سود سالیانه یا افزایش زیان کرده و تعدیل منفی ارایه کرده اند و در مقابل هیچ شرکتی تعدیل مثبت نداشته است. همچنین 40 درصد از شرکتهای این گروه کاهش تولید داشته اند که بیشترین میزان کاهش در شرکت نفت بهران و به میزان 13.69 درصد ثبت شده است.
با این وجود باید دید مسئولان بازار سرمایه چه زمانی برای رونق واقعی بورس برنامه ریزی خواهند کرد. آیا آنها همچنان دل خود را به رشدهای مقطعی و توخالی بازار سرمایه خوش خواهند کرد؟