کشور در تابستان سال جاری چهار هزار مگاوات کمبود برق دارد

مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی راهکارهایی مبنی بر کاهش مصرف و حل بحران برق در سالهای آینده ارائه کرده است/ بخش صنعت 88 درصد برق را مصرف میکند
به گزارش «نسیم»، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در گزارشی راهکارهایی مبنی بر کاهش مصرف و حل بحران برق در سال های آینده ارائه کرده است. لذا به برخی از این راهکارها به شرح زیر اشاره می شود:
اعمال مدیریت(محدودیت بار صنایع)
محدودیت بار صنایع که با هماهنگی و همکاری آنان انجام می گیرد که از سال 1377 شروع شده و ادامه دارد.
صنایع بزرگ را می توان به چند گروه بهشرح زیر تقسیم بندی کرد:
صنایع آلومینیم و ذوب فلز این نوع صنایع مصرف کننده برق به علت شرایط خاص نمی توانند بار خود را قطع کنند. فقط امکان تقلیل بار قسمت هایی که با صدماتی روبرو نمی شوند وجود دارد.
صنایع نورد و امثال آن
اغلب صنایع نورد به ویژه تولید میل گرد، مصارف برق بالایی دارند ولی ارزش افزوده چندانی ندارند. با این کارخانه ها باید هماهنگی بیشتری به عمل آورند تا مصارف خود را به ویژه در پیک شب و پیک روز، کاهش یا قطع کنند و در مواقعی که شبکه دچار مشکالت فراوانی است این کارخانه ها را می توان به مدت دو ماه در ایام تابستان تعطیل کرد و ضرر و زیان های احتمالی آنها توسط دولت پرداخت شوند.
صنایع باید طبقه بندی شوند، صنایعی که وزن بهای برق مصرفی شان بیش از ارزش افزوده شان است باید حداقل از 15 خرداد تا 15 شهریور با محدودیت به تولید ادامه دهند.
با تنظیم ساعات کار صنایع دو شیفته و نیز برنامه مرخصی کارکنان حتیی الامکان میتوان بار تابستان را کاهش داد. همچنین بهتر است برنامه شیفت دوم کارخانه ها به شیفت سوم منتقل شود.
برخی کارخانه ها، مقطعی از سال را به تعمیرات اختصاص می دهند. ترجیحا این مقطع به گونه ای برنامه ریزی شود که با ایام پیک همزمان شده و در این ایام تعطیل شده و به تعمیرات بپردازند.
مدیریت مصرف در بخش خدمات
ارزش افزوده بخش خدمات در تولید ناخالص داخلی حدود 51 درصد و مصرف برق این بخش حدود 11 درصد است درحالی که بخش صنعت با ارزش افزوده حدود 21 درصد، حدود 88 درصد برق را مصرف می کند. بنابراین باید کوشش کرد که مدیریت مصرف بخش خدمات به صورت قطع برق اعمال نشود، بلکه با اطلاع رسانی، تشویق و ترغیب، آنان را به استفاده از وسایل کم مصرف به ویژه لامپ های کم مصرف ترغیب کرد تا مصارف خودشان را کاهش دهند.
گفتنی است که بالاترین نرخ فروش برق مربوط به این بخش بوده است و متوسط درآمد حاصل از فروش برق به این بخش در سال 1838حدود 330533 ریال برای هر کیلووات ساعت بوده درحالی که متوسط قیمت تمام شده با بهای قیمت سوخت یارانه ای 311 ریال اعلام شده است (متأسفانه تاکنون وزارت نیرو قیمت تمام شده برق را براساس اصول علمی محاسبه نکرده است). بنابراین وزارت نیرو باید حتی به منظور جلوگیری از کاهش درآمد خود و همچنین حفظ ارزشافزوده آن در تولید ناخالص داخلی، از قطع برق بخش خدمات خودداری کند.
مدیریت بر مصارف عمومی
مصارف عمومی که قسمت عمده آنها به مصارف ادارات، سازمانها و... اختصاص دارد میتوانند با مدیریت مصرف، حداکثر تالش خود را به عمل آورند و در ساعات پیک کلیه مصارف سرمایش و غیرضروری دیگر خود را قطع کنند.
ازجمله آنها می توان به مدیریت بر سیستم سرمایش مؤسسات عمومی اشاره کرد. خاموش کردن تأسیسات سرمایشی عمومی بعد از تعطیلی اداره ها و سازمان ها، کنترل این دستگاه ها و بالاخره عدم استفاده از آنها در حرارت کمتر از 27 درجه توصیه می شود. ضمنا سیستم های سرمایشی ادارات را میتوان یک ساعت دیرتر از شروع کار روشن و یک ساعت زودتر از خاتمه کار خاموش کرد.
مدیریت بر مصارف کشاورزی
چنانچه بتوان به نحوی بر مصارف چاههای آب کشاورزی مدیریت کرد که از روشن کردن موتور پمپ ها در ساعات پیک خودداری کنند بسیار سودمند خواهد بود. یکی از راهکارها که پیش از این هم مطرح شده این است که هر مشترک کشاورزی ملزم شود در ساعات پیک مصرف تابستان، کامال از برق استفاده نکند و در مقابل مصارف آنها در ساعات غیرپیک رایگان باشد نکته دیگر ارزیابی داده ه ستانده در مصرف برق است که آیا میزان برق استفاده شده در تولید هر کیلو یا هر تن سیب زمینی یا هر محصول کشاورزی، صرفه اقتصادی دارد یا نه؟
لامپ کم مصرف
کوشش وزارت نیرو در سال های اخیر در توزیع و تبلیغ المپ کم مصرف قابل توجه و شایسته تقدیر است. علاوه بر توزیع این لامپ ها در سطح مصرف کننده ها، اقدام وزارت نیرو در جهت جایگزینی لامپ های کم مصرف بجای لامپ های رشته ای و سایر لامپ های پرمصرف برای روشنایی معابر باید ادامه یابد.
به هر حال باید راهکار اجرایی مناسبی اتخاذ و تولید و مصرف لامپ های رشته ای را از چرخه تولید و مصرف خارج کرد. در عین حال که باید مصرف لامپ های مدادی به هر شکل ممنوع شود.
استفاده از چراغ های دارای سلول های فئوولتائیک برای روشنایی پارک ها و فضای سبز شهرداری می تواند مورد توجه قرار گیرد. همکاری و کمک وزارت نیرو به ویژه سازمان انرژی های نو ایران با شهرداری ها بسیار مؤثر خواهد بود. در مناطق عمومی استفاده از این لامپ ها توصیه می شود.
اطلاع رسانی، رسانه ملی و استفاده از ایستگاه رادیویی، تلویایونی
در مواقع اضطراری اطلاع رسانی از طریق رادیو و تلویزیون می تواند همانند سال های قبل از فشار به شبکه، اندکی بکاهد وضعیت برق هر شهر و یا حتی محله می تواند از طریق رادیو و تلویزیون و حتی در مقاطعی که با مشکل خاصی مواجهند مرتبا (حتی با زیرنویس تلویزیونی) به آگاهی مردم برسد.
عدم خاموشی سازماندهی شده و خاموشی برخی مراکز تفریحی
متأسفانه در سال های گذشته، آسانترین راه انتخاب شده و با تقسیمبندی خاموشیها بین شرکت های برق منطقه ای و بالاخره تقسیم خاموشی ها بین محله ها و حتی بیمارستان ها و مراکز خدماتی چون بانک ها و... کوشش شده که ایام را بگذرانند، لکن می توان برنامه ریزی کرد که از 15 خرداد تا 15 شهریور، به جای انتخاب روش های عمومی، برق برخی شهرک های تفریحی حداقل در بازه هایی از زمان قطع شود. با توجه به اینکه شهرک های تفریحی در فصول تابستان در اوج کاری خود به سر میبرند دولت نسبت به ضررهای ناشی از قطع برق و تأثیر منفی آن بر سرمایه گذاری در این حوزه نیز دقت و توجه الزم را داشته باشد.
کاهش بار با کاهش فرکانس (به صورت کوتاه مدت)
یکی از راهکارهایی که همواره به عنوان ساده ترین راه به نظر مرکز دیسپاچینگ میرسد کاهش فرکانس است زیرا اختیار و ابزار آن بی واسطه در دست مرکز کنترل شبکه بوده است. کاهش فرکانس از دیرباز توسط مرکز کنترل اجرا شده و توانسته از این طریق بیشترین میزان(571 مگاوات در سال 1383) بار را کم کند. کاهش فرکانس نه تنها نوعی کم فروشی است بلکه موجب صدماتی به شبکه می شود. بنابراین پیشنهاد می شود که کاهش فرکانس نه به عنوان اولین، بلکه بهعنوان آخرین راهکار مهم اجرا
شود.
جابجایی پیک
در برخی نقاط کشور پیک بار در شبکه سراسری بجای اول شب به دو ساعت بعد از ظهر منتقل شده و لازم است کارشناسان وزارت نیرو این مورد را نیز مورد بررسی قرار دهند تا مشکل پیک جابجا نشود.