کد مطلب: ۲۱۱۲۲۵۴
لینک کوتاه کپی شد
پیش بینی یک اقتصاددان از سرانجام مذاکرات ایران و اروپا:

مذاکره با اروپا هیچ ثمره‌ای برای اقتصاد ایران نخواهد داشت/ رکود اقتصادی موجود حاصل ایجاد 2.5 سال فضای انتظار برای به نتیجه رسیدن مذاکرات برجام بود

مذاکره با اروپا هیچ ثمره‌ای برای اقتصاد ایران نخواهد داشت/ رکود اقتصادی موجود حاصل ایجاد 2.5 سال فضای انتظار برای به نتیجه رسیدن مذاکرات برجام بود

شقاقی شهری گفت: رکود یعنی تولید‌کننده تولید نمی‌کند، مصرف‌کننده خرید نمی‌کند و متعاقب آن موجودی انبار تولیدکنندگان افزایش می‌یابد. رکود اقتصادی هم از کانال کاهش تقاضای مصرفی ایجاد می‌شود و هم از کانال عدم سرمایه‌گذاری که شدت یافتن هر دو کانال نتیجه انتظار برجام بود.

به گزارش « نود اقتصادی » وحید شقاقی شهری اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در گفتگو با « نود اقتصادی » در خصوص بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در هفته گذشته اظهار کرد: بزرگ‌ترین مساله و چالش ما که دوباره رهبر انقلاب بر آن تاکید داشتند، منتظر گذاشتن اقتصاد ایران است. اقتصاد ایران 20 سال است که منتظر مانده و کار خاصی را صورت نداده است. بزرگ‌ترین ضربه‌ای که بعد از انقلاب از نظام بین‌المللی به‌ویژه آمریکا متحمل شده‌ایم، منتظر نگه داشتن اقتصاد ایران است.
وی افزود: هراس من این است که دوباره اروپاییان یکی، دو سالی ما را سر کار بگذارند. به‌عبارتی این مذاکرات باز برای برجام حداقلی و برجام اروپایی یکی، دو سالی طول بکشد و درنهایت متوجه شویم که هیچ فایده‌ای برای ما نداشته است. برداشت من این است که آنها هیچ کاری برای اقتصاد ایران انجام نمی‌دهند و این مذاکرات هیچ ثمره‌ای برای اقتصاد ما به‌دنبال نخواهد داشت.
این اقتصاددان عنوان کرد: دلیلش این است که در بعد اقتصاد، اروپا در ضعیف‌ترین حالت تاریخ خود به‌سر می‌برد. کشورهای اروپایی از لحاظ شاخص‌های اقتصادی وضعیت بسیار ضعیفی دارند. به‌طور مثال کشورهایی مانند ایتالیا، ‌اسپانیا، پرتغال و یونان وضعیت بسیار وخیمی دارند. این کشورها قطعا در آینده حرف‌شنوی‌شان از آمریکا بیشتر خواهد بود، در نتیجه دوباره ما را سر کار خواهند گذاشت و دوباره ما منتظر خواهیم ماند تا تکلیف مشخص شود و دوباره از ما فرصت خواهند گرفت.
شقاقی شهری بیان کرد: ما الان 20 سال است داریم فرصت می‌دهیم و خودمان نمی‌توانیم تصمیم بگیریم. اگر یک‌بار برای همیشه بدانیم کمکی از این کشورها به ما نخواهد رسید، خودمان اقدامات لازم را شروع می‌کنیم، مانند صنایع موشکی که موضوع همین بود. وقتی متوجه شدیم به ما موشک نخواهند داد، افرادی نشستند و به هر نحوی بود خودشان را به تکنولوژی مورد نیاز رساندند. آیا ما در حوزه‌های دیگر مثلا در خودرو‌سازی نمی‌توانیم تجربه موشکی را تکرار کنیم؟ می‌شود ولی متاسفانه منتظر نگه داشتن اقتصاد، بزرگ‌ترین لطمه را وارد می‌کند.
وی تصریح کرد: مذاکرات نزدیک 2.5 سال طول کشید. سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی و حتی مصرف‌کنندگان هم منتظر بودند تا نتیجه مذاکرات را ببینند. برخی از مردم منتظر برجام نشسته بودند به این امید که قیمت مسکن کاهش می‌یابد؛ برخی دیگر به کاهش قیمت خودرو امید بسته بودند؛ سرمایه‌گذار داخلی منتظر امضای برجام بود تا هزینه‌های تولید کاهش یابد؛ سرمایه‌گذار خارجی نیز منتظر بود تا تکلیف خود را بداند. هر سه گروه منتظر بودند و این حالت، آفت بزرگی به‌نام رکود اقتصادی را به ما تحمیل کرد. رکود یعنی تولید‌کننده تولید نمی‌کند، مصرف‌کننده خرید نمی‌کند و متعاقب آن موجودی انبار تولیدکنندگان افزایش می‌یابد. رکود اقتصادی هم از کانال کاهش تقاضای مصرفی ایجاد می‌شود و هم از کانال عدم سرمایه‌گذاری که شدت یافتن هر دو کانال نتیجه انتظار برجام بود.

دیدگاه