کد مطلب: ۹۵۰۲۰۱
لینک کوتاه کپی شد

غیبت وزرای دولت یازدهم شورای گفتگو را از رونق انداخت

غیبت وزرای دولت یازدهم شورای گفتگو را از رونق انداخت

گزارش «نسیم» حاکیست وزرا و رئیس دفتر رئیس جمهور به جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی نمی آیند/ طبق قانون جلسات شورا باید هر 15 روز یکبار انجام شود

گروه اقتصادی خبرگزاری «نسیم» مهدی کاشی پزها- شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی حال و روز خوشی ندارد و برگزاری جلسات آن از رونق خاصی برخوردار نیست. وزرای دولت اغلب در جلسات این شورا حضور پیدا نمی‌کنند و این شورا تبدیل به جلسه اعضای اتاق بازرگانی با یکدیگر شده است.

به گزارش نسیم، شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی از الزمات برنامه پنجم توسعه است و با توجه به سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در خصوص اجرای اصل 44 قانون اساسی در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است.

اعضای این شورا عبارتند از: وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس کل بانک مرکزی، معاون برنامه ریزی و راهبردی رئیس جمهور، وزیر صنعت معدن و تجارت، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزیر جهاد کشاورزی، وزیر نفت، وزیر نیرو، دو تن از معاونین قوه قضاییه، روسای کمیسیون های اقتصادی، برنامه و بودجه، صنایع و معادن و کشاورزی مجلس شورای اسلامی، رئیس و دبیرکل اتاق بازرگانی، شهردار تهران و 8 نفر از شرکت های تعاونی و خصوصی برتر در رشته های مختلف که قرار است برای تعامل بیشتر میان دولت و بخش خصوصی کنار یکدیگر جمع شوند.

طبق قانون جلسات شورا باید هر 15 روز یکبار انجام شود و هریک از وزرا تنها 3 بار در سال حق دارند تا معاونین خود را به جای خود به این جلسات بفرستند.

برگزاری این جلسات از سال 90 آغاز شد و دولت دهم که آن زمان بر مسند کار قرار داشت در ابتدا استقبال خوبی از برگزاری این جلسات کرد؛ اما بعد از گذشت چند ماه، وزرا به دلیل مشغله های مختلف، معمولا از غایبان همیشگی جلسات به شمار می رفتند تا این که بهمن ماه 90، با تصویب قانون بهبود فضای کسب و کار در مجلس شورای اسلامی تحولی در برگزاری این جلسات به وجود آمد. محمود احمدی نژاد که به تصویب این قانون در مجلس انتقاد داشت و آن را اقدامی در جهت محدود کردن دولت می‌دانست و به روایت برخی از نمایندگان، از وزرا خواست در جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی حضور پیدا نکنند و از ابلاغ این قانون به عنوان رئیس قوه مجریه هم سرباز زد. در نهایت علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی این قانون را ابلاغ کرد و با غیبت وزرا در جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی این جلسات به مدت 6 ماه و تا سال 91 برگزار نشد.

دور جدید برگزاری جلسات هم تنها به حضور سید شمس الدین حسینی وزیر امور اقتصادی و دارایی وقت در جلسات انجامید و تحول خاصی در رویکرد دولت نسبت به این جلسات حاصل نشد. محمد نهاوندیان رئیس وقت اتاق بازرگانی ایران که دبیری و سخنگویی شورای گفتگو را بر عهده دارد از منتقدان همیشگی تشکیل نشدن جلسات این شورا در دولت گذشته بود و این غیبت را ناشی از کم کاری دولتمردان قبلی می‌دانست.

در نهایت دولت دهم با برگزاری 30 جلسه‌ی شورای گفتگو به کار خودش پایان داد تا همه منتظر نوع تعامل دولت جدید با شورای گفتگو باشند. بعد از پیروزی حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری خرداد 92 اتفاقاتی رخ داد که همه به رونق گرفتن جلسات شورای گفتگو امیدوار شدند. چند روز بعد از پیروزی روحانی، اتاق بازرگانی ایران در بیانیه ای، 10 خواسته مهم بخش خصوصی از رئیس جمهور منتخب را اعلام کرد که برگزاری جلسات شورای گفتگو، ساماندهی کارت های بازرگانی، جداسازی وزارتخانه های صنعت معدن و تجارت، انتخاب استانداران با نظر اعضای اتاق بازرگانی، افزایش اختیارات سازمان توسعه و تجارت و عبور از موانع ثبت سفارش از مهم ترین خواسته های آن ها بود.

حضور رئیس اتاق بازرگانی به عنوان رئیس دفتر رئیس جمهور نیز امیدواری های را به رابطه تنگاتنگ میان دولت و بخش خصوصی بیشتر کرد. در نهایت بعد از گذشت 20 روز از عمر دولت یازدهم، جلسه شورای گفتگو در مرداد ماه 92 برگزار شد و محمد نهاوندیان دبیر جلسه که این بار مسئولیت جدیدی را هم در دولت بر عهده گرفته بود، قول برگزاری منظم جلسات شورا و اهتمام دولت به اجرای قانون فضای کسب و کار را به بخش خصوصی داد.

به گزارش نسیم، اما وعده های آقای رئیس دفتر، تنها چند ماه بیشتر دوام نیاورد و وزرای دولت یازدهم هم رغبت چندانی به حضور در این جلسات از خود نشان ندادند. در این بین تنها علی طیب نیا وزیر اموراقتصادی و دارایی مانند همتای قبلی خود از حاضرین همیشگی جلسات شورا به شمار می رفت. در نهایت دولت یازدهم در 15 ماه از فعالیت خود تنها 12 بار اقدام به برگزاری این جلسات کرد. آخرین جلسه ای هم که حداقل 4 تن وزرای دولت در آن حضور داشتند تا جلسه رسمیت پیدا کند، مربوط به 28 مرداد ماه است که محمد باقر قالیباف شهردار تهران در آن جلسه میزبانی را بر عهده داشت.

جلسه دوازدهم هم بدون رسانه ای شدن تنها با حضور طیب نیا در محل اتاق بازرگانی برگزار شد. نکته جالب توجه حضور کمرنگ محمود حجتی در جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی است. وزیر جهاد کشاورزی تنها یک بار به جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی رفته است تا نشان دهد مانند صادق خلیلیان وزیر اسبق جهاد کشاورزی تمایلی به حضور در این جلسات از خود نشان نمی دهد.

مرتضی الله داد معاون اقتصادی اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از عدم حضور وزرا در جلسات شورای گفتگو به «نسیم» گفت: با ابن وضع انتظار اجرای قانون بهبود فضای کسب و کار در این دولت هم وجود ندارد.

با این حال باید دید در هفته های آتی مسئولان دولت به خصوص محمدنهاوندیان که از منتقدین غیبت وزرای دولت قبل در جلسات شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی بود در جلسات این شورا حضور پیدا خواهد کرد یا خیر؟

دیدگاه