مشروح مناظره "خرید تضمینی گندم"

رئیس مجمع هماهنگی تشکلهای کشاورزی: حمایت دولت از کشاورز حرف است/ عضو کمیسیون کشاورزی: استقلال کشور در حوزه کشاورزی هنوز محقق نشده است/ رئیس نظام صنفی کشاورزی: نرخ تضمینی گندم باید تجدیدنظر شود/ عضو کمیسیون اقتصادی: در تولید گندم خودکفا نیستیم
به گزارش «نسیم»، سوال نظرسنجی این هفته برنامه مناظره به شرح ذیل است ؛
*به نظر شما، دولت در تعیین نرخ تضمینی گندم بیشتر نفع کدام گروه را در نظر دارد ؟
1- کشاورزان گندمکار
2- مصرف کنندگان آرد و نان
علاقهمندان میتوانند از هم اکنون تا پایان زمان پخش برنامه نظر خود را به سامانه پیام کوتاه 300001 ارسال کنند.
حمایتهای دولت از کشاورزان فقط در حد حرف است
مسعود اسدی، رئیس مجمع هماهنگی تشکلهای کشاورزی کشور به عنوان مهمان اول این برنامه با موضوع "تعیین نرخ تضمینی خرید گندم" اظهار داشت: همه دولتها همواره در روابط مصرفکنندگان و کشاورزان طرف مصرفکنندگان را گرفتهاند. وی گفت: همواره منافع مصرفکنندگان از جیب کشاورزان پرداخت شده است.
وی با بیان اینکه قیمت خرید تضمینی گندم همواره به صورت غیرقانونی پایین نگه داشته شده است گفت: ناراضی کردن گروه کشاورزان به ضرر کشور تمام خواهد شد. تأمین امنیت غذایی مردم با قیمت پایین خرید تضمینی ممکن نخواهد شد. با قیمت فعلی بسیاری از تولیدکنندگان از چرخه تولید گندم خارج میشوند. وی گفت: حمایتهای دولت از کشاورزان فقط در حد حرف بوده است.
رئیس مجمع هماهنگی تشکلهای کشاورزی کشور گفت: هزینه تولید در هر هکتار زمین کشاورزی حداقل 640 هزار تومان افزایش یافته است یعنی افزایش 43.5 درصد افزایش هزینههای کشاورزان در حالی که افزایش درآمدهای کشاورزان در هر هکتار 300 هزار تومان بوده است. اگر نرخ تورم 21 درصد و قیمت خرید تضمینی 1270 تومان شود هزینه و درآمد کشاورزان تقریبا برابر میشود.
وی اظهار داشت: در سراسر کشور کشاورزان برای دریافت سوخت اشکشان در میآید و دولتها برای پرداخت تسهیلات زمین را به عنوان وثیقه قبول نمیکنند. تمام کشاورزان نسبت به قیمت خرید تضمینی اعتراض دارند. جامعه کشاورزی در زمینه لابی در دولت ضعف دارد.
اسدی گفت: بیست سال مردم را مجبور کردیم سوار خودروهای غیراستاندارد داخلی شوند تا صنعت خودروسازی شکل بگیرد اما آخرش تولید خودرو یک سوم شد. اما با کشاورزی برخورد میشود و از جیب کشاورزان برداشته میشود. وزیر صنعت از خودروسازی حمایت میکند اما اجازه نمیدهد صنعت کشاورزی کشور پیشرفت کند و همواره توی سر کشاورزان میزنند. چطور لابی خودروساز هر کاری میخواهد میکند اما کشاورزی نمیتواند و این امنیت ملی کشور را به خطر میاندازد.
بهرهوری تولید گندم باید افزایش یابد
محمد اسماعیلنیا، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس به عنوان مهمان دوم این برنامه با موضوع "تعیین نرخ تضمینی خرید گندم" اظهار داشت: استقلال کشور در حوزه کشاورزی برخلاف تأکیدات رهبری محقق نشده است. وی گفت: در سال 2050 براساس تحلیلهای انجام شده دیگر صادرات گندمی وجود نخواهد داشت.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس افزود: در سال 2012 حدود 675 میلیون تن گندم در جهان تولید شد. کشورهایی مانند فرانسه با پنج میلیون هکتار عرصه با عملکرد بالای هفت تن در هر هکتار از روسیه با 21 میلیون هکتار قویتر عمل کرده است. ما نیز باید بهرهوری تولید گندم خود را افزایش دهیم و چارهای غیر از این نداریم.
باید در نرخ تضمینی خرید گندم تجدیدنظر شود
موسی رهنمایی، رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی به عنوان مهمان سوم این برنامه با موضوع "تعیین نرخ تضمینی خرید گندم" اظهار داشت: کشاورزان کشور کمتر به فکر ایجاد تشکل بودهاند و مشکلات این بخش نیز به دلیل همین دوری از تشکلگرایی بوده است. باید نسبت به بخش کشاورزی یک بازنگری کلی در کشور ایجاد شود.
رئیس نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی اظهار داشت: کشاورزی کشور باید اقتصادی شود و زمینه برای فعالیت جوانان در این حوزه فراهم شود. کشاورزان الان زندگی بخور و نمیر ندارند و این انصاف نیست. باید در نرخ خرید تضمینی گندم تجدیدنظر شود.
رهنمایی با بیان اینکه مجلس در زمینه نظارت بر اجرای قوانین مصوب شده نمره صفر گرفته است گفت: بسیاری از قوانین حال حاضر بخش کشاورزی دور زده شده و اجرا نمیشوند. کمیسیون کشاورزی مجلس همکاری لازم را با نظام صنفی کشاورزی نداشته است و البته تأمین اجتماعی از بیمه کارفرمایان بخش کشاورزی طبق قانون خودداری کرده است.
جشن خودکفایی گندم که چند سال پیش برگزار شد دروغ بود
ناصر عاشوری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به عنوان میهمان چهارم این برنامه با موضوع "تعیین نرخ تضمینی خرید گندم" اظهار داشت: میزان ضایعات آب در بخش کشاورزی بسیار بالا است و همین باعث افزایش قیمت تمام شده تولید گندم شده است. وی با اشاره به اینکه کشاورزان در همه جای دنیا از معافیتهای ویژهای در حوزههای تأمین سوخت و تجهیزات برخوردارند گفت: در حال حاضر امکان صادرات در بسیاری از محصولات کشاورزی فراهم نیست و باعث هدررفتن محصولات در داخل شده است.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: زمینه مناسبی برای صادرات محصولات کشاورزی به بازار روسیه به وجود آمده است. افزایش قیمت خرید تضمینی تنها راه حمایت از کشاورزان نیست اما قیمت فعلی باید افزایش یابد.
عاشوری افزود: نباید حمایت از بخش کشاورزی طوری انجام دهیم که وضعیتش مانند صنعت خودروسازی شود که مدام در حال گران کردن قیمت آن هستیم. جشن خودکفایی گندم که چند سال پیش برگزار شد دروغ بود و سال بعد آن هفت میلیون تن گندم وارد کردیم. حمایت از تولید گندم باید منطقی و توسعهای باشد.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: قیمت خرید تضمینی در ایران با قیمت جهانی خیلی فاصله ندارد. گندم فقط در دو استان گلستان و فارس باکیفیت تولید میشود و در سایر استانها کیفیت گندم تولیدی پایین است.
متوسط خرید گندم دو سال قبل از آن تنها 3.5 میلیون تن بود
مهدی کاظمنژاد، مدیرکل امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی به عنوان مهمان پنجم این برنامه با موضوع "تعیین نرخ تضمینی خرید گندم" اظهار داشت: افزایش قیمت خرید تضمینی فقط یکی از راههای حمایت از کشاورزان است.
مدیرکل امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه در سال 2013 بالغ بر 111 میلیارد یورو در دنیا به اشکال مختلف از بخش کشاورزی حمایت شد، گفت: مجلس سنای آمریکا در 10 سال 50 درصد یارانه بخش کشاورزی این کشور را افزایش داده است. در یک سال اخیر تا الان حدود 70 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری شده است در حالی که متوسط خرید گندم دو سال قبل از آن تنها 3.5 میلیون تن بود. با قیمت فعلی خرید تضمینی موافقیم هرچند پایینتر از قیمت محصولات دیگر است.
کاظمنژاد اظهار داشت: بودجه بخش کشاورزی در سال 1392 دو برابر شد و در زمینه امور زیربنایی و آمادهسازی زمین حدود 10 میلیارد دلار برای 550 هزار هکتار در نظر گرفته شد. امسال 1350 میلیارد تومان برای بیمه کشاورزان در نظر گرفته شده است.
وی گفت: قصد داریم کل تولید گندم دیم کشور را به سمت تولید دانههای روغنی تغییر دهیم.
کاظمنژاد با بیان اینکه 800 میلیارد تومان برای مکانیزاسیون بخش کشاورزی در نظر گرفته شده است گفت: نرخ سود تسهیلات بخش کشاورزی نیز 5 درصد پایینتر از سایر بخشها است.