معاون وزیر جهادکشاورزی: وضعیت امنیت غذایی کشور در شرایط شکنندهای قرار دارد

اسکندر زند در ثریا افزود: کشور در زمینه تولید محصولات کشاورزی و غذایی دچار یک عقبگرد شده است/ ایرج ندیمی: نظام دلالی و مافیای واردات اجازه نمیدهند تولید داخلی محصولاتی مانند برنج و چای شکل بگیرد
به گزارش خبرنگار «نسیم»، اسکندر زند، معاون وزیر جهادکشاورزی در برنامه امشب ثریا درباره وضعیت حوزهی کشت برنج و گندم و مشکلات کشاورزان در وضعیت فعلی کشور با توجه به مدیریت نا به سامان آب صحبت کرد.
امنیت غذایی کشور در شرایط شکنندهای قرار دارد
وی افزود: تنها 52 درصد از کالری موردنیاز مردم را در سال 1392 تولید کردیم و مابقی این نیاز از خارج از کشور وارد شد. این در حالی است که در سال 1383 توانسته بودیم حتی تا 80 درصد از کالری موردنیاز مردم را نیز از طریق تولیدات داخلی تامین کنیم. وابستگی کشور به واردات غذاهای اساسی مردم یک هشدار جدی برای همه است.
زند اظهار داشت: در حال حاضر وضعیت امنیت غذایی کشور در شرایط شکنندهای قرار دارد و بسیاری از اقلام اساسی و مواد غذایی موردنیاز مردم از خارج از کشور تامین میشوند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: قیمت مواد غذایی در جهان رشد زیادی داشته و از سوی دیگر کشورها دیگر مانند گذشته به راحتی به ایران غذا نمیدهند. ما در زمینه تولید محصولات کشاورزی و غذایی دچار عقبگرد شدهایم.
وی همچنین گفت: سرانه مصرف برنج در کشور هماکنون بین 40 تا 42 کیلوگرم است که با این حساب مصرف کل برج کشور در سال به حدود 3.5 میلیون تن میرسد. 520 تا 530 هزار هکتار شالیزار برنج در کشور داریم و اگر در تمام این زمینها برنج پرمحصول کاشته شود فاصله زیادی با خودکفایی در تامین برنج موردنیاز کشور نخواهیم داشت.
کاشت برنج پرمحصول به دلیل ارزان بودن برنج وارداتی صرفه ندارد
زند گفت: کاشت برنج پرمحصول به دلیل ارزان بودن برنج وارداتی صرفه ندارد. هماکنون حداکثر در 30 درصد از شالیزارهای کشور برنج پرمحصول کشت میشود و در مابقی برنجهای محلی و کم محصول اما با کیفیت بالاتر کشت میشوند. به همین دلیل تولید برنج کشور با افت مواجه شده است.
وی افزود: در حال حاضر به دلیل قیمت پایین برنجهای وارداتی حتی برنج پرمحصول تولید داخل نیز توان رقابت با آن را ندارد. قدرت خرید مردم نیز کاهش یافته و مردم توان خرید برنج تولید داخل را به دلیل بالاتر بودن قیمت آن ندارند. به همین دلیل برنج تولید داخل بعضا در انبارها باقی مانده و فروش نمیرود. قائموزیر جهادکشاورزی در امور بازرگانی باید پاسخگوی واردات گسترده برنج و موارد مشابه آن باشد.
فقط در 1.2 میلیون هکتار از این زمینها روی سیستم آبیاری تحت فشار سرمایهگذاری شده است
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: هشت میلیون هکتار زمین آبی در کشور داریم که فقط در 1.2 میلیون هکتار از این زمینها روی سیستم آبیاری تحت فشار سرمایهگذاری شده است. مصرف آب در بخشهای دیگر مانند رهاسازی آب برای کم کردن شوری برخی نقاط و یا رهاسازی آب برای سیراب کردن رودخانه را نیز پای مصرف آب بخش کشاورزی مینویسند. در ترکیه سرمایهگذاری در بخش تحقیفات کشاورزی 12 برابر شده اما در ایران نصف شده است!
تراز تجاری محصولات اساسی کشور همواره منفی است
در ادامه این برنامه حسن حیدری، کارشناس ارشد مرکز مطالعات راهبردی دانشگاه تهران گفت: تراز تجاری محصولات اساسی کشور در سالهای گذشته همواره منفی بوده و به نفع واردات بوده است و این تراز منفی تر هم شده است. همواره واردات محصولات اساسی کشور بیشتر از صادرات آنها بوده است. آمارها نشان میدهد که وابستگی ما به واردات غذاهای اساسی مانند گندم، روغن، شکر، کنجاله سویا و برنج سال به سال بیشتر شده است.
وی گفت: محصولات اساسی تنها 2.5 درصد از کل واردات آمریکا را به خود اختصاص میدهند در حالی که در ایران این رقم ثبات ندارد و حتی بعضا تا 26 درصد از کل واردات کشور به واردات کالاهای اساسی و غذا اختصاص یافته است.
واردکنندگان برنج سودهای کلانی به جیب میزند
حدیری گفت: صادرات غذایی و کشاورزی کشور عمدتا به محصولات غیراساسی اختصاص یافته در حالی که واردات کشور منحصربه کالاهای اساسی و کلیدی شده است. سود بالای واردکنندگان و دلالان برنج باعث شده تا واردات گسترده برنج کشور با وجود تولید داخلی آن رونق زیادی پیدا کند. متولی واحدی در کشور در زمینه تنظیم بازار مواد غذایی و تجارت مواد غذایی کشور وجود ندارد. در حالی که میتوانیم هاب غذایی منطقه باشیم اما حتی توان پیشبینی وضعیت بازار در آینده را هم نداریم. واردات انبوه کالاهای اساسی و مواد غذایی آسیب شدیدی به تولید وارد کرده است.
این کارشناس ارشد مرکز مطالعات راهبردی دانشگاه تهران گفت: زمانی که قرار شد بخشی از تحریمها برداشته شود ابتدا تحریم مربوط به مواد غذایی برداشته شد تا از این طریق ایران همچنان به واردات مواد غذایی اساسی مانند برنج وابسته باقی بماند. مسئولان متاسفانه سوءمدیریت خود را به گردن مباحثی مانند تحریمها و مافیای واردات میاندازند. قانون انتزاع مصوب مجلس با یک آیین نامه عملا زیر سوال رفت و تاکنون نیز اجرا نشده است. به چه دلیل در آیین نامه این قانون یک شرکت از اجرای قانون انتزاع مستثنی شده است.
سدسازیهای وزارت نیرو بدون برنامه است
وی افزود: کل آب ورودی به کشور در سال حدود 430 میلیارد مترمکعب است که از این رقم 130 میلیارد مترمکعب مربوط به منابع تجدیدپذیر است. از کل آب ورودی به کشور تنها 5 درصد آن پای گیاهان میرود. اخیرا هجمههای نادرستی به بخش کشاورزی به دلیل مصرف آب در این بخش شده است که بخشی از این هجمهها نیز از سوی شبکههای بیگانه با هدف تضعیف بخش کشاورزی ایران انجام میشود. میزان اتلاف آب در شبکههای انتقال آب کشور بین 20 تا 70 درصد است. وزارت نیرو علت کم آبی را مصرف بالای آب در بخش کشاورزی اعلام کرده که این حرف درست نیست. چرا وزارت نیرو با سدسازیهای بیمورد کاری کرده که 70 درصد از آب ناشی از بارندگیهای ما تبخیر میشوند.
صدا و سیما با هزینههای میلیاردی اقدام به تبلیغات برنج خارجی میکند
ایرج ندیمی، نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگوی زنده تلفنی با این برنامه گفت: نظام دلالی و مافیای واردات اجازه نمیدهند تولید داخلی محصولاتی مانند برنج و چای شکل بگیرد و هر شب نیز شاهد تبلیغات گسترده برندهای مختلف برنج در صدا و سیما هستیم که با هزینههای میلیاردی اقدام به تبلیغات میکنند. منافع زیادی در زمینه واردات این محصولات وجود دارد که اجازه نمیدهد تولید داخلی آنها پا بگیرد.
وی گفت: سالانه 200 هزار تن برنج به کشور قاچاق میشود. تعاونیهای مرزنشین اجازه دارند هر کدام معادل 50 کیلو برنج بدون تعرفه وارد کشور کنند که البته این وزن رعایت نمیشود و به این ترتیب سالانه برنج زیادی نیز از این طریق عملا به صورت غیررسمی وارد کشور میشود.
وی اظهار داشت: صافدل، رئیس سابق سازمان توسعه تجارت گفت که بابت پول نفت که در هند باقی مانده بود مجبور شدیم 1.2 میلیون تن برنج از این کشور وارد کنیم که این تاسف آور است.
میرکاظمی، وزیر بازرگانی دولت احمدی نژاد آمارهای غلطی در زمینه مصرف و تجارت محصولات کشاورزی کشور داشت و متاسفانه براساس همین آمارهای اشتباه نیز تصمیمگیری میکرد. هیچ آمار رسمی درباره سرانه مصرف برنج در کشور وجود ندارد و آمارهایی نیز که در این زمینه ارائه میشود از سوی واردکنندگان به منظور بازارگرمی ارائه میشود.
نعمتزاده، وزیر صنعت گفت به دلیل اینکه گونی یا کیسه 10 کیلویی نداریم نمیتوانیم از برنج تولید داخل در سبد کالا استفاده کنیم! وی این موضوع را در جلسه کمیسیون اعلام کرد که اصلا توجیه خوبی نبود.
در نظرسنجی برنامه ثریا از بینندگان نیز پرسیده شد: به نظر شما مهمترین دلیل واردات بی رویه و تبلیغات گسترده برنج خارجی چیست؟1. کیفیت برنج خارجی/ 2. قیمت برنج خارجی/ 3. سود بالای واردکنندگان و دلالان برنج خارجی. 76 درصد گزینه سود بالای واردکنندگان و دلالان را انتخاب کردند. 19 درصد گزینه قیمت برنجهای وارداتی و 5 درصد نیز گزینه کیفیت برنجهای وارداتی را انتخاب کردند.