اخبار آرشیوی

مناظره 'قیمتگذاری خودرو'-2/ رئیس شورای رقابت: خودروسازان برخی هزینهها را میخواهند به مصرف کننده تحمیل کنند/ خودروساز نباید هزینه سرمایهگذاریهای خود در جاهای دیگر را از مصرف کننده بگیرد/ ممکن است مجازاتهایی را علیه خودروسازان اعمال کنیم
به گزارش خبرنگار «نسیم»، مهمترین محورهای سخنان جمشید پژویان در مناظره «قیمتگذاری خودرو» از شبکه یک سیما به این شرح است:
- ایجاد نهادی تحت عنوان شورای رقابت در کشورهای دیگر نیز رخ داده و چیز جدیدی نیست. در بازارهایی که امکان انحصار وجود داشته باشد، این نهاد ورود پیدا میکند تا امکان رقابت را در بین همه به وجود بیاورد. در واقع به عنوان تنظیم کننده بازار عمل میکنیم.
- دو سال پیش وارد بازار سرمایه خودرو شدیم. این قضیه سر و صدای زیادی نداشت و مورد توجه مصرف کنندگان قرار نگرفت. اما طبق قانون به این عرصه ورود پیدا کردیم.
- جلوگیری کردیم از اینکه یک خودروساز در خودروساز دیگری صندلی مدیریت داشته باشد و یا در صورت تصاحب صندلیهای مدیریتی ایجاد انحصار و دخالت شود.
- اسفند ماه سال قبل اعلام کردیم که وظیفه تدوین دستورالعمل قیمت بر عهده ماست. رئیس جمهور وقت حق را به ما داد. ظرف 20 روز و تا انتهای فروردین ماه امسال دستورالعمل قیمتگذاری را استخراج و تدوین کردیم. به وزارت صنعت هم ابلاغ کردیم و روی سایت هم قرار دادیم که مردم هم ببینند.
- دو مدیرعامل خودروساز گفتند که با دستورالعمل شورای رقابت مشکلی نداریم. در کمیسیون صنعت مجلس باز هم اعلام کردند که با قیمتگذاری شورای رقابت مشکلی نداریم. در جلسه شورای رقابت هم همین قضیه تکرار شد. دستورالعمل به صورت علمی تدوین شده و هیچ جای اشکالی بر آن نیست.
- عوامل گرانی خودرو را تشخیص دادیم و سهم هر بخش را مشخص کردیم.
- در مهر ماه سال قبل از خودروسازان و وزارت صنعت دعوت کردیم و اعلام کردیم که وظیفه قیمتگذاری با شورای رقابت است. خواهش کردیم درخواست خود را به ما بدهند ولی به حرف ما توجهی نکردند و خودروسازان به سمت وزارت صنعت رفتند. ما با وزارت صنعت مشکل داریم چون خودروسازان فقط از این وزارتخانه تبعیت میکنند.
- ممکن است مجازاتهایی را علیه خودروسازان اعمال کنیم.
- خودروسازان برخی هزینهها را میخواهند به مصرف کننده تحمیل کنند. خودروساز نباید هزینه سرمایهگذاری های خود را در جاهای دیگر از مصرف کننده بگیرد.
- هر چقدر گشتم هیچ امضای طلایی در صنعت خودروسازی ندیدم. ورود حجم زیادی خودروهای لوکس در سال قبل و سود هنگفت واردکنندگان خودرو موضوع عادی است و در مورد کالاهای دیگر هم شاهد چنین وضعیتی هستیم.
- شورای رقابت با بودجه سالانه 1.5 میلیارد تومان چه ک میتواند کند؟ با این بودجه یک دبستان را هم نمیتوان اداره کرد! معاون راهبردی رئیس جمهوری قبلی پول ما را نداد و 40 تماس تلفنی مرا جواب نداد!
-در سال های 1389 و 1390 ایران خودرو به ترتیب 3866 میلیارد تومان و 3543 میلیارد تومان و سایپا نیز 3539 میلیارد تومان و 5006 میلیارد تومان سود داشتند.
- خودروسازان اگر حساب سازی کردند باید با آنها برخورد شود. این تخلف است. چهار سال است که آیین نامه مربوط به بازرسی ما از خودروسازان تدوین شده اما ابلاغ نشده است.
- شورای رقابت طبق قانون تشکیل شده و حذف این شورا در حیطه وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت نیست.
- تعرفه خودرو کاهش یابد تمام خودروسازان ما ورشکست میشوند. دلیل اصلی افزایش شدید قیمت خودرو در بازار در سال قبل کاهش عرضه خودرو در بازار توسط شرکتهای خودروساز بود.
- اگر بر بازار خودرو نظارت نکنیم خودروسازان تلاش میکنند حداکثر سود را از مصرف کنندگان ببرند.
- خودروساز پیش فروش میکند و پول آن را دریافت میکند و امکانات وام را هم دارد. خودروسازان یک بانک هم دارند و از وام آنها هم استفاده میکنند. خودروسازان در پارکینگها خودرو را انباشت کرده بودند و نمیفروختند تا قیمت ها در بازار بالا برود.
- 50 سال است صنعت خودرو کارش را در ایران شروع کرده و کره جنوبی دیرتر از ما شروع کرد. چطور شد که ما به اینجا رسیدیم و کره به اینجا.
- صنعت خودروی ایران حتی از چین قطعه وارد میکند چرا وضعیتش به این حال و روز افتاده است.
- حضور شورای رقابت در بازار خودرو باعث ایجاد آرامش در این بازار شد؛ اما دوباره خودروسازان دخالت کرده و بازار را به هم ریختند. اجازه نمیدهیم صنعت خودروسازی ایران ورشکست شود.