کد مطلب: ۲۱۵۴۰۶۴
لینک کوتاه کپی شد
«نود اقتصادی» گزارش می‌دهد؛

دلار مسیر مهر ماه را در پیش گرفت

دلار مسیر مهر ماه را در پیش گرفت

نوسانات بالا و افت و خیزهای هیجانی، از جمله صفات بازارهای غیر شفاف و ناکارآمد مالی در دنیا است.

به گزارش « نود اقتصادی »، نوسانات بالا و افت و خیزهای هیجانی، از جمله صفات بازارهای غیر شفاف و ناکارآمد مالی در دنیا است. شواهد تجربی در اکثر بازارهای مالی که نظارت درستی بر آنها وجود ندارد، نشان می‌دهد نوسانات قیمتی در این بازارها به شدت تحت تاثیر اخبار و شایعه است و قیمت‌ها به تکرار از سطوح بنیادی و واقعی خود فاصله می‌گیرند که این شکاف قیمتی از سطوح بنیادی که به اصطلاح «حباب» نامیده میشود، نتیجه بروز رفتار هیجانی معامله‌گران است.

از طرفی بارها شاهد بودیم که هر بار حباب بازارها از بین می‌رود، قیمت‌ها جهت عکس به خود گرفته و باعث زیان عده زیادی از معامله‌گران می‌شود.

این رویه در بازارهای غیررسمی ارز ایران نیز قابل مشاهده است و نوسانات این بازارها همواره تحت تاثیر انتشار اخبار و شایعات قرار گرفته است. در بستر چنین شرایطی، عده‌ای نیز سعی دارند تا از طریق جریان‌سازی‌های رسانه‌ای، نبض بازار را در اختیار بگیرند و بتوانند قیمت‌ها را آنگونه که می‌خواهند، تغییر دهند.

این افراد سعی می‌کنند با جوسازی منفی و اتکا به آمار و اطلاعات نادرست، معامله گران بی اطلاع را برای حضور در بازار متقاعد کرده و التهاب بازار را افزایش دهند. از این رو تنها راه شکست آنها نیز همراهی نکردن مردم با جریانسازی ها و اخبار منفی خواهد بود.

هرچند که در سال ۱۴۰۲ به واسطه دستاوردهای اقتصادی و نیز سیاستگذاری درست بانک مرکزی شاهد کاهش نوسانات قیمت در بازارهای غیررسمی بودیم، اما همچنان مشاهده می شود که برخی دلالان، از هر فرصتی برای التهاب آفرینی در بازار استفاده می‌کنند.

به عنوان مثال در مهرماه سال جاری و با شروع جنگ غزه، شاهد افزایش نرخ ارز غیررسمی بودیم، اما از آنجایی که این افزایش قیمت تنها نتیجه اخبار منفی بوده و پشتوانه واقعی نداشته، دوامی نیاورد و به سرعت کاهشی شد و حتی در ابتدای دی ماه به کانال ۴۹ هزار تومان بازگشت.

اما بار دیگر برخی سعی کردند در زمان بروز حادثه تروریستی کرمان و نیز شروع جنگ یمن باردیگر بازار را ملتهب کنند که این جوسازی ها تنها در کانال‌های تلگرامی و فضای مجازی باقی ماند و بازهم باعث نشد افراد بیشتری برای خرید ارز به بازار روانه شوند.

به این ترتیب شکنندگی قیمت‌ها و بی‌تقاضا بودن ارز یک بار دیگر ثابت شد و در معاملات روز یکشنبه (دیروز)، نرخ های غیررسمی رو به کاهش گذاشت و به پله ۵۱ هزار و ۹۵۰ تومان رسید.

بازگشت نرخ ارز از محدوده های مقاومتی در روز یکشنبه عاملی شد تا کارشناسان بازار از تکرار روند حرکتی مهرماه خبر دهند.

به گفته کارشناسان، پس از فروکش کردن اخبار مربوط به جنگ غزه، بازار نیز روند نزولی به خود گرفت که این بار نیز انتظار می‌رود با فروکش کردن هیجانات ناشی از جنگ یمن، روند کاهش نرخ ارز تا محدوده میانگین ۹ ماهه ادامه یابد.

از نظر کارشناسان، در مهر ماه نرخ های غیررسمی از محدوده ۵۲ تا ۴۹ هزار تومان کاهش یافت و در این بازه نیز بازار همین رفتار را از خود نشان می‌دهد.

آنها با استناد به افزایش درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت ایران و نیز بازگشایی راه‌های جدید مبادلاتی، افزایش فشار تقاضای ارز را حداقل تاپایان سال بعید می‌دانند و انتظار دارند بازار ارز در پایان سال ۱۴۰۲، در محدوده کانال ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان به کار خود پایان دهد.

دیدگاه