کد مطلب: ۲۱۲۹۹۶۹
لینک کوتاه کپی شد

نظارت ویژه بر روند عرضه و قیمت کالا‌ها و خدمات

نظارت ویژه بر روند عرضه و قیمت کالا‌ها و خدمات

رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان بیان کرد: در طرح نظارتی ماه مبارک رمضان، بر روند عرضه و قیمت کالا‌ها و خدمات، نظارت ویژه خواهد شد.

به گزارش « نود اقتصادی »، از شاتا، عباس تابش، رئیس سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان اظهار داشت: سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان به عنوان مرجع اصلی و تخصصی قیمت گذاری و راهبر امر بازرسی و نظارت بر بازار در سطح کشور به عنوان دستگاه ستادی با همکاری سازمان صمت استان‌ها و اتاق‌های اصناف و سایر دستگاه‌ها و نهاد‌های ذیربط و در راستای سیاست گذاری کارگروه تنظیم بازار، اهداف و وظایفی مشتمل بر موارد زیر را دنبال می‌کند.

وی افزود: پیش بینی و مدیریت بازار در حوزه کالا و خدمات متضمن نظارت پیشگیرانه بر تأمین، توزیع، قیمت کالا و خدمات اولویت دار، مبارزه با عرضه و فروش کالای قاچاق در سطح بازار، نظارت بر عملکرد و فعالیت شرکت‌های پخش و فروشگاه‌های زنجیره‌ای به منظور جلوگیری از بروز تخلفات اقتصادی احتمالی از قبیل گران فروشی، کم فروشی، عرضه خارج از شبکه، فروش اجباری، احتکار و ...، رصد مستمر روند تغییرات قیمت و توزیع اقلام هدف و اولویت دار به ویژه (گندم، آرد، نان، قند و شکر، مرغ، تخم مرغ، برنج، روغن نباتی، گوشت قرمز، شیر خام، محصولات لبنی پر مصرف (شیر، پنیر، ماست))، انواع کالا‌های یارانه‌ای (حسب ضرورت و اعلام کارگروه تنظیم بازار) در سطح کشور و تنظیم گزارش‌های کارشناسی در حوزه‌های مرتبط و انعکاس به مراجع مسئول و ستاد تنظیم بازار، برنامه ریزی و سیاست گذاری انجام طرح‌های ویژه نظارتی و مناسبتی در بازار و تهیه و تنظیم شناسنامه وضعیت کالا‌های حساس.

تابش گفت: سازمان حمایت در آستانه ایام ماه مبارک رمضان، طرح نظارتی ویژه این ماه را با همکاری و هماهنگی سایر دستگاه‌های اجرایی، نهاد‌ها و تشکل‌ها اعم از تعزیرات حکومتی و اتاق‌های اصناف از تاریخ ۱۳۹۹/۱/۳۰ تا ۱۳۹۹/۳/۳ اجرا خواهد کرد.

وی گفت: این طرح در حقیقت استمرار طرح نظارتی نوروز نیز است و تمهیدات و تدارکات ویژه‌ای از منظر تهیه و تأمین کالا‌های اساسی و مایحتاج مردم از اسفند ماه سال گذشته پیش بینی شده است که حوزه‌های مختلف نظارتی در همراهی با سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان مانند: سازمان تعزیرات حکومتی، سازمان‌های صمت سراسر کشور، بازرسی و نظارت اصناف، ناظران افتخاری و انجمن‌های حمایت از حقوق مصرف کنندگان مشارکت خواهند داشت.

تابش گفت: هریک از این اجزا به تناسب وظایف و اختیارات برنامه‌ها و اقداماتی را به صورت هماهنگ و متناسب با سیاست‌های این طرح اجراخواهند کرد. به عنوان نمونه برابر تمهیدات متخذه در کارگروه تنظیم بازار جهت تولید و تأمین کلیه مایحتاج مورد نیاز مصرف کنندگان در ایام ماه مبارک رمضان، تدابیر مناسب اتخاذ تا کالا و اقلام هدف از طریق زنجیره تأمین و توزیع و جهت عرضه در شبکه مشخص با نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان‌ها در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد.

وی افزود: همانگونه که گفته شد ستاد تنظیم بازار از اسفند سال گذشته برنامه‌های اجرایی طرح نظارتی ویژه ماه مبارک رمضان را تدوین و مراتب را طی بخشنامه ای، به دستگاه‌های ذیربط استان‌ها ابلاغ نموده است. در این طرح کلیه کالا‌های اساسی مردم و مایحتاج روزانه آن‌ها مانند گوشت، تخم مرغ، برنج، روغن، شکر و... به میزانی بیش از نیاز مردم تدارک و در انبار و سردخانه‌های استان‌ها ذخیره سازی شده است؛ لذا استمرار نظارت بر این کالا‌ها که از نوروز پیش بینی شده بود در این طرح هم وجود خواهد داشت. مضافاً به لحاظ شرایط فعلی حاکم بر جامعه ناشی از شیوع بیماری کرونا، طبعاً کنترل و نظارت جدی بر شبکه توزیع و قیمت عرضه اقلام بهداشتی اعم از ژل و محلول‌های ضد عفونی کننده، ماسک و امثالهم اعمال و برخورد با تخلفات احرازی در دستور کار کلیه عوامل بازرسی قرار دارد.

تابش در ادامه به اقلام مشمول اعلام موجودی انبار در سامانه انبار اشاره کرده و کالا‌ها را به تفکیک گروه کالایی اعلام کرد که کالا‌های مذکور به شرح زیر می‌باشند:
مواد غذایی شامل «روغن نباتی جامد، روغن نباتی خام، روغن نباتی مایع، شکر خام، شکر سفید، کره پاستوریزه، کره فله» محصولات کشاورزی شامل «برنج، جو، چای، ذرت، کنجاله سویا، لوبیا، لپه، عدس، نخود و خرما» مواد پروتئینی از قبیل «تخم مرغ، گوشت قرمز منجمد، گوشت مرغ منجمد»، محصولات شوینده و بهداشتی شامل «پودر شوینده دستی، پودر شوینده ماشینی»، محصولات غیرفلزی از قببیل «لاستیک اتوبوس، لاستیک باری، لاستیک سواری، کاغذ چاپ و تحریر و کاغذ روزنامه»، و در نهایت محصولات فلزی که شامل تیرآهن سبک، تیرآهن سنگین، فولاد خام، میلگرد آجدار، میلگرد ساده و ورق فولادی می‌باشد.

تابش تاکید کرد: ستاد تنظیم بازارتمهیدات گسترده‌ای برای تأمین کالا از محل ذخایر انجام داده است که نحوه اقدام و برنامه ریزی مربوط طی بخشنامه‌هایی به استان‌ها ابلاغ شده است در همین راستا عرضه ۵۰ هزار تن برنج هندی با قیمت حداکثر هشت هزار تومان، و به همین میزان شکر با قیمت حداکثر ۵۹۰۰ تومان و ۲۵ هزار تن مرغ منجمد با قیمت حداکثر ۱۲ هزارتومان، بیش از ۱۵ هزار تن گوشت قرمز منجمد با قیمت مصوب حداکثر ۴۲ هزار تومان، ۵۰ هزار تن روغن خام برای تولید انواع روغن نباتی در سقف قیمت مصوب و ۱۰۰ هزار تن انواع خرمای مضافتی و کبکاب که با توجه به نوع، کیفیت، وزن بسته بندی و سایر مشخصه‌های آن توسط کارگروه تنظیم بازار استان قیمت گذاری و عرضه می‌شود.

وی گفت: لازم به توضیح است در شرایط فعلی کشور و درگیری جامعه با ویروس کرونا محدویت‌هایی در فعالیت برخی از واحد‌های صنفی وجود دارد که طبیعتاً به دلیل جلوگیری از شیوع بیماری پیش بینی شده است. موضوع عرضه انواع مختلف مواد غذایی نیز متناسب با این محدودیت‌ها و در چهارچوب‌های مشخص شده در پروتکل‌های ابلاغی ستاد مبارزه با کرونا قابل بررسی و اقدام خواهد بود.

تابش افزود: قیمت این اقلام توسط کمیسیون نظارت هر استان تعیین و در اقدامی که ظرف چند روز آتی معمول خواهد شد قیمت این خدمات در سامانه قیمت بارگزاری خواهد شد تا به تفکیک استان‌ها قیمت این اقلام بصورت حداکثر قیمت قابل قبول برای متقاضیان قابل رویت باشد.

وی گفت: این طرح به صورت ویژه تمرکز جدی بر نظارت بر نیاز‌های جامعه در ایام ماه مبارک رمضان خواهد داشت و در کنار آن فعالیت‌های جاری بنگاه‌های اقتصادی در زمینه سایر کالا‌ها و خدمات و سایر اقلام مورد نیاز مردم در جامعه همانند ایام دیگر سال مورد نظارت واقع می‌شوند. البته متناسب با شرایط جاری جامعه موضوع بیماری منحوس کرونا و نظارت بر تأمین نیاز‌های مرتبط، برنامه ریزی ویژه‌ای انجام شده که با استقرار بازرسان مقیم تمام اقلام از تولید تا مصرف رصد می‌شود؛ که طبیعتاً این فعالیت مستمراً ادامه خواهد داشت.

تابش افزود: ما نظارت دائمی را بر شبکه تولیدکنندگان اقلام بهداشتی و مصرفی داریم، در بیش از صد واحد تولیدی که اقلام مورد نظر را تولید می‌کنند، بازرس مقیم پیش بینی شده است که این بازرسان به صورت مستمر و روزانه آمار میزان تولید را ارسال می‌کنند و این کار کمک می‌کند که ما بتوانیم توزیع و شرایط پخش این کالا‌ها را رصد کرده و کمبود‌های احتمالی را به ستاد‌های مربوطه منعکس نماییم. در خصوص اقلام بهداشتی مورد نیاز برای مقابله با بیماری کرونا اعم از ژل ضد عفونی کننده، الکل، ماسک، دستکش و ... نیز با همکاری کلیه بخش‌ها بحمدالله با سازماندهی‌های انجام گرفته تأمین مناسبی صورت گرفته است. نکته مهم و قابل توجه در این خصوص لزوم رعایت شبکه توزیع مشخص اقلام مزبور در راستای سیاستگذاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و عدم عرضه اقلام بهداشتی یاد شده (علی الخصوص ژل و محلول ضدعفونی کننده) با قیمت‌هایی بیشتر از سقف نرخ‌های مشخص و اعلام شده در سامانه ۱۲۴.ir است. بدیهی است عوامل بازرسی در سراسر کشور به دقت بر رعایت عرضه اقلام موصوف در سقف قیمت‌های مشخص شده نظارت و در صورت هرگونه تخلف گرانفروشی، وفق قوانین و مقررات برخورد مؤثر و بازدارنده معمول خواهند داشت.

تابش افزود: این سازمان راه‌های متنوعی را برای انعکاس شکایت یا گزارش هرگونه مشکل در خصوص قیمت یا وضعیت کالا را پیش بینی کرده است. اولین راه ارتباطی مردم با ما، سامانه ۱۲۴ ستاد‌های خبری سازمان صمت استان‌ها است که مردم با انعکاس شکایت و دریافت کد پیگیری می‌توانند تا مرحله رسیدگی و اعلام نتیجه شکایت خود را پیگیری کنند. همچنین سامانه ۱۲۴.ir هم راه ارتباطی دیگر است که از طریق اپلیکیشن اپ قابل دسترسی است. این سامانه علاوه بر اعلام قیمت برخط کالا‌ها امکان طرح شکایت یا گزارش مردمی در این خصوص را نیز دارد. همچنین واحد‌های نظارت و بازرسی اصناف نیز آمادگی دارند که شکایت حضوری مردم را دریافت و در کوتاهترین زمان ممکن به آن رسیدگی نماید.

وی تاکید کرد: نظارت بر بازگشایی در همکاری مستمر بین اتاق اصناف و وزارت بهداشت در قابل پروتکل‌های ابلاغی شکل می‌گیرد، اما بازرس ما مکلفند بحث QR یا شناسه صادره وزارت بهداشت و درمان را هم مدنظر داشته باشند. در جهت ملاحظات بهداشتی اگر کسی مراعات موضوع را نداشته باشد اقدام لازم را معمول نماید.
دیدگاه