کد مطلب: ۲۱۱۲۸۷۷
لینک کوتاه کپی شد
دکتر اصغر بالسینی، اقتصاددان و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با «نوداقتصادی»:

کسانی که بازار ثانویه را با نرخ‌های بالا دنبال می‌کنند، قطعا ارز زیادی دپو کرده‌اند/ دولت در مقابل زیاده‌خواهی رانت‌خواران مقاومت کند

کسانی که بازار ثانویه را با نرخ‌های بالا دنبال می‌کنند، قطعا ارز زیادی دپو کرده‌اند/ دولت در مقابل زیاده‌خواهی رانت‌خواران مقاومت کند

دکتر اصغر بالسینی گفت: یکی از عوامل تاثیرگذار بر بازار عدم عرضه مناسب ارز به ویژه از طرف شرکت‌های پتروشیمی و فولادی است که منجر به تشنه نگه داشتن بازار شده است

به گزارش « نود اقتصادی » نوسانات بی‌سابقه نرخ ارز و رسیدن نرخ بازار غیررسمی به ارقام اعجاب‌ برانگیزی مانند ۱۱ هزار تومان افکار عمومی را نسبت به مساله آینده بازار ارز نگران کرده است. دکتر اصغر بالسینی مدرس دانشگاه و کارشناس اقتصاد بین‌الملل با اشاره به نوسانات نرخ ارز در روزهای اخیر به «نود اقتصادی» گفت: یکی از عوامل تاثیرگذار بر بازار عدم عرضه مناسب ارز به ویژه از طرف شرکت‌های پتروشیمی و فولادی است که منجر به تشنه نگه داشتن بازار شده است. در حالی که بارها از طرف مسئولان دولتی و کارشناسان مستقل این مساله مورد تاکید قرار گرفته که شرکتهایی که به نحوی از یارانه دولتی بهره‌مند می‌شوند ملزم به تامین ارز مورد نیاز کشور در چارچوب مقررات دولتی می‌باشند اما متاسفانه شاهد آن هستیم که این دسته از شرکت‌ها با هدف انتفاع بیشتر اقتصادی از تزریق ارز به بازار خودداری می‌کنند.

این مدرس دانشگاه در ادامه با اشاره به سابقه طرح این موضوع در فضای عمومی و کارشناسی افزود: در حال حاضر شرکت‌های یاد شده بین ۱۵تا ۲۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی دارند. این شرکتها از ۳ محل نفع بالایی به خود اختصاص می‌دهند اولا با فشار گسترده به دولت توانستند انرژی ارزان خصوصا گاز ارزان تحویل بگیرند و لذا هزینه تولید آنها از طریق یارانه گسترده دولتی پایین نگه داشته شده است. ثانیا ارز حاصل از صادرات را در بازار غیررسمی و بالاتر به فروش رسانده و درآمد قابل توجهی کسب می کنند و ثالثا با افزایش درآمدهای ارزی، شاخص سهام آنها نیز به شدت رشد کرده و از این محل منتفع می‌شوند.

به عنوان مثال روز دوشنبه شاخص بورس با افزایش یکباره ۲۹۰۳ واحدی به ۱۲۶۷۵۹رسیده که بیشترین نقش را یک شرکت فولادی یک شرکت پتروشیمی و یک شرکت فلزات اساسی داشته‌اند.

دکتر بالسینی سپس با شماره به ضرورت نظارت دقیق دولت و نهادهای نظارتی بر این تحولات افزود: شرایط بازار ارز بسیار حساس بوده و به تبع آن کل جامعه تحت تاثیر آثار روانی آن قرار گرفته است. انتظار می‌رود بانک مرکزی و ریاست کل جدید این بانک که اتفاقا اقتصاددان مطلع و صاحب سبکی است به دور از هیاهوهای رسانه‌ای در مسیر ثبات بازار گام بردارد. نباید دولت و بانک مرکزی تحت تاثیر زیاده‌خواهی بخش‌هایی از اقتصاد قرار گیرند. بازار ثانویه ارز ایده مناسبی است، به شرط آنکه قیمت در سطح مناسبی قرار گیرد نه اینکه با فشار زیاد دنبال نرخ‌های ۸۰۰۰ یا ۹۰۰۰ تومانی برای ارز باشند. قطعا کسانی که بازار ثانویه را با نرخ‌های بالا دنبال میکنند کسانی هستند که ارز قابل توجهی دپو کرده و به دنیال فروش گرانتر آن هستند. این پژوهشگر اقتصادی ادامه داد: به نظر می‌رسد در صورت دادن اجازه مانور به رانت‌خواران بازار مجددا دچار التهاب شود که در این صورت در کوتاه مدت تورم پرشتاب و در بلندمدت رکود تورمی گسترده گریبان اقتصاد را خواهد گرفت. مطالعات اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس به صراحت به این مساله اشاره کرده که هر ۱۰ رشد نرخ ارز باعث افزایش ۲ درصدی تورم خواه شد و با این شرایط رکود نیز بر اقتصاد تحمیل خواهد شد.

دیدگاه