اوضاع چالش برانگیز اولین شرکت بیمهای تعاونی سهامی عام درکشور

گزارش «نسیم» حاکسیت شرکت بیمه تعاون که یک بیمه دولتی است در شرایط بد اقتصادی قرار دارد؛ مدیرعامل این شرکت گفته شرایط رکودی باعث اوضاع نابسامان این شرکت شده. افت فروش 20 درصدی بیمه نامه و رشد 592 درصدی خسارتهای پرداختی از آمارهای عملکردی این شرکت است
گروه اقتصادی خبرگزاری نسیم- بیمه مرکزی گزارش داده است که شرکت بیمه تعاون با 336 هزار و 113 میلیون ریال حق بیمه تولیدی از رشد 14.9 درصدی منفی در شش ماهه نخست سال جاری برخودار بوده است.
این گزارش بیان میدارد که سهم این شرکت بیمهای از کل صنعت بیمهای کشور در مدت مورد اشاره به 29 صدم درصد رسیده است.
در گزارش قبلی بیمه مرکزی در مورد عملکرد 3 ماهه بیمه تعاون هم آمده بود که این شرکت با تولید 109 هزار و 753 میلیون ریال حق بیمه تولیدی از رشد منفی 36.7دهم درصدی برخوردار شده بود.
پیشتر علی حبیب محمدی در توضیح چرایی افت حق بیمه تولیدی شرکت متبوع خود به نسیم اعلام داشته بود که نزدیک به 90 درصد پرتفوی این شرکت مربوط به قرار داد گمرک بوده که به دلیل برخی مشکلات این قرارداد لغو شد.
ازقرار معلوم 65 میلیارد از 85 میلیارد تومان حق بیمه تولیدی شرکت بیمه تعاون درسال گذشته مربوط به قرارداد گمرک بوده که اکنون از دست این شرکت خارج شده است.
مدیرعامل شرکت تعاون تاکید داشته که لغو قرارداد بین شرکت متبوع او و گمرک همچنان تاثیرات منفی خود را بر پرتفوی این شرکت گذارده و این احتمال را رد نکرده که تا پایان سال نیز این تاثیرات منفی ادامه داشته باشد.
به نظر میرسد عمده مشکلات کنونی شرکت بیمه تعاون به قرارداد گمرک گره خورده باشد اما واقعیت این است که این شرکت از چالشهای متعدد دیگری هم رنج میبرد.
مقایسه آمار 8 ماهه امسال شرکت با همین مدت در سال گذشته آمارهای جالبی به دست میدهد که حاکی از افت فروش 20 درصدی بیمه نامه و رشد 592 درصدی خسارتهای پرداختی درمدت مذکور بوده است.
گمان می رود جدای از مورد از پیش اشاره شده، عقد قرارداد برای صدور بیمه نامه درمان تکمیلی نیروهای پیمانکاری شرکت گاز وصدور بیمه نامه شخص ثالث ایران خودرو هم از جمله چالشهایی بوده که بر پرتفوی این شرکت تاثیر جدی گذارده است.
ضریب خسارت بیمه درمان تکمیلی و شخص ثالث در صنعت بیمه بیش از 125 درصد بوده در حالیکه سهم این دو رشته در کل فروش سال گذشته شرکت بیمه تعاون کمتر از 17 درصد بوده و در حال حاضر مجموع دومورد مذکور بالغ بر 77 درصد کل فروش شرکت را به خود اختصاص داده است.
این یعنی یک چالش جدی تر برای شرکت بیمه تعاون.
بنابراین با احتساب موارد پیشتر گفته این ذهنیت متبادر میشود که مدیریت این شرکت در چنبره فروش بیمه نامه های زیانده گرفتار امده باشد.
البته چالشهای دیگری که عمده شرکتهای بیمهای از جمله بیمه تعاون با آن دست و پنجه نرم میکنند به گواه آمار عملکرد ارائه شده در سایت بیمه مرکزی، توجه اندک به نمایندگیها و شعب شرکت در سطح کلان، کم توجهی به واحدهای فنی و نداشتن برنامه استراتژیک بلند مدت بوده است.
چنانچه موارد مذکور را در کنار ضعف ساختاری بخش فناوری اطلاعات قرین به صحت به شمار آید،میتوان انتظار داشت که شرکت بیمه تعاون در ماههای آتی نیز درسراشیبی بیشتری قرار گیرد.
به ویژه آنکه بررسی روند حق بیمه تولیدی این شرکت در ماههای گذشته هم حول این محور بوده و حتی شرکت بیمه تعاون در ماه چهارم امسال هم با 43 درصد رشد منفی در حق بیمه تولیدی ماه مورد نظر را به پایان برده است.
بنابراین افتهای پی در پی هیچ نشانه خوبی برای این شرکت به شمار نمیرود؛ به ویژه آنکه سهامداران شرکت بیمه تعاون رفتار مدیریت این شرکت را به زیر ذرهبین کشیده و بیم آن میرود که با استمرار این ریزشها در حق بیمه تولیدی جایگاه مدیریت شرکت بیش از گذشته متزلزل شود.
هرچندکه مدیرعامل شرکت مورد اشاره به نسیم گفته که رکود حاکم بر اقتصاد کشور سبب شده تا فروش بیمه نامه مهندسی و باربری شرکت تعاون دچار افت شود، اما واقعیت این است که اولاً شرایط ر کود تا حدودی برای همه شرکتها یکسان بوده و دوماً سهم این دو رشته از کل پرتفوی شرکت بسیار ناچیز بوده پس به راستی آیا مدیر عامل شرکت بیمه تعاون سکان شرکت را در دریای مواج فقدان برنامه توسعه ای وبازار پر رقیب به امید به بهبود شرایط در ماههای آتی رها کرده است؟