دفتر بهبود فضای کسب و کار تشکیل شد، ایران 4 پله سقوط کرد!

جدیدترین گزارش بانک جهانی در مورد شاخص فضای کسب و کار در کشورهای مختلف نشان میدهد که ایران در سال جاری برای دومین سال پیاپی با افت رتبه رو به رو شده و با چهار پله نزول نسبت به سال گذشته به رتبه صد و بیست و چهارم رسیده است.
« نود اقتصادی »- جدیدترین گزارش بانک جهانی در مورد شاخص فضای کسب و کار در کشورهای مختلف نشان میدهد که ایران در سال جاری برای دومین سال پیاپی با افت رتبه رو به رو شده و با چهار پله نزول نسبت به سال گذشته به رتبه صد و بیست و چهارم رسیده است. به گزارش «نود اقتصادی» ، نزول رتبهای که رسانههای اصلاح طلب و حامی دولت کمتر به آن پرداختند و شاید با توجه به شعارهایی که مسئولان در این زمینه میدادند کمتر کسی توقع شنیدن آن را داشت.
دولت یازدهم در سال 92 در شرایطی کار خودش را شروع کرد که اعلام کرده بود قصد دارد موانع کسب و کار را به حداقل میزان خودش برساند تا رتبه ایران در شاخص فضای کسب و کار ارتقا پیدا کند. در نخستین سال فعالیت دولت روحانی هم اوضاع خوب شد به طوری که ایران از رتبه 152 به 119 رسید. مسئولان آن زمان وزارت اقتصاد به خصوص شاپور محمدی معاون اقتصادی و طیبنیا وزیر اقتصاد دولت یازدهم اعلام کردند که این صعود رتبه به خاطر به روز کردن اطلاعات و تعامل بیشتر وزارت اقتصادی با بانک جهانی و سازمان آنکتاد است. اما با وجود این شعارها این وضعیت تداوم پیدا نکرد. در سال 2016 رتبه ایران یک پله صعود کرد و 118 شد، اما داستان سقوط ایران در شاخص کسب و کار از سال 2017 آغاز شد و کشورمان دو سال پیاپی در رتبه 120 و 124 قرار گرفته تا در عرض دو سال 6 پله سقوط کند.
جالب اینجاست که در این چند سال که وضعیت فضای کسب و کار در کشورمان بدتر شده دفتر پایش بهبود فضای کسب و کار هم با دستور وزیر اقتصاد آغاز به کار کرده و یک مدیرکل و چندین کارشناس هم در این دفتر مشغول به کار شدهاند. وزیر سابق اقتصاد سال 93 تشکیل این دفتر را زیر نظر معاون اقتصادی وزارت اقتصاد ابلاغ کرده بود و شاپور محمدی معاون اقتصادی وقت این وزارت خانه هم میرشجاعیان مشاور خودش را که اکنون در سمت معاونت اقتصادی این وزارتخانه قرار دارد را به عنوان مسئول دفتر پایش کسب و کار انتخاب کرده بود.
با این وجود وزارت اقتصاد برای اولین بار به طور تخصصی موضوع بهبود فضای کسب و کار را زیر نظر گرفت اما به نظر میرسد که این زیر نظر گرفتن نتیجه عکس داده و در عرض دو سال شاخص کسب و کار در کشور را شش پله نزول داده است.
البته جلسات دفتر پایش بهبود فضای کسب و کار در دوره مسعود کرباسیان وزیر جدید امور اقتصادی و دارایی هنوز تشکیل نشده است و مشخص نیست که این دفتر در دولت دوازدهم هم به کار خود ادامه خواهد داد یا خیر. ولی نکتهای که حائز اهمیت است این است که به نظر میرسد ایجاد این گونه دفترها نه تنها کمکی به بهبود فضای کسب و کار در کشور نمیکند، بلکه بروکراسی اداری و مشکلات برطرف کردن موانع کسب و کار را بیشتر هم میکند. جالب اینجاست میرشجاعیان معاون اقتصادی وزارت اقتصادی که مسئولیت این دفتر را هم بر عهده دارد در این چند روز تاکنون هیچ اظهار نظری درباره دلایل سقوط 4 پله ای ایران در فضای کسب و کار نکرده است.