برای پیادهسازی مدل اقتصادی بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول غفلتهای زیادی انجام دادیم

برادران شرکا گفت: هدف ما پیادهسازی مدل اقتصاد باز بود، اما به دلیل اینکه زیرساخت آن فراهم نبود با مشکلاتی همراه شد که اکنون باعث افزایش شکاف طبقاتی شده است.
به گزارش « نود اقتصادی » دکتر حمیدرضا برادران شرکا، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور در دولت اصلاحات درباره تاثیر نسخههای صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی در اقتصاد کشورمان تصریح کرد: هدف ما پیادهسازی مدل اقتصاد باز بود، اما به دلیل اینکه زیرساخت آن فراهم نبود با مشکلاتی همراه شد که اکنون باعث افزایش شکاف طبقاتی شده است.
وی افزود: برای پیادهسازی هر مدل اقتصادی باید یک سیستم طراحی شود که بتواند اهداف مشخصی را تدوین کند تا به هدف برسد. در طول 40 سال گذشته مسئولان ما در مورد عدالت اجتماعی و رفع فقر صحبتهای زیادی کردند، اما کار عملیاتی و تفکر سیستمی وجود ندارد. حتی در حد مشاوره با مدیران نیز مدلی طراحی نشده است.
برادران شرکا افزود: برای پیشبرد یک برنامه باید یک بخش متشکل از خصوصی، عمومی، نخبگان دانشگاهی و نمایندگان دولت در نظر گرفته شود و با این روش برنامهها را مورد رصد و بررسی قرار دهند و در نهایت نتایج این بخش مورد توجه باشد. اینکه ما صرفا بگوییم خواستههایمان این است، کفایت نمیکند.
رئیس پیشین سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور با بیان اینکه برای پیادهسازی مدل اقتصادی بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول غفلتهای زیادی انجام دادیم، تصریح کرد: برای پیادهسازی هر مدلی از اقتصاد باید شرایط خرد و کلان آن جامعه با مدلی که تعریف شده منطبق باشد. از ابتدای انقلاب اسلامی موضوع اقتصاد آزاد مطرح شد، اما نتایج امروز اقتصاد ایران نشان میدهد زیرساخت لازم برای پیادهسازی این سیاست و مدلهای اقتصادی فراهم نبود.
وی با بیان مثالی ادامه داد: فرض کنید در یک جاده آسفالت شده، گندم و کود خوب بریزید و توقع داشته باشید که گیاه سبز شود. قطعا چنین اتفاقی نمیافتد؛ چون زیرساخت اصلی برای رشد گندم یک مزرعه خاکی است نه جاده آسفالت شده.
این کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه دولت برای فراهم کردن زیرساختهای مدل اقتصادی موفق باید گام بردارد، اظهار کرد: اقدامات انجامشده نشان میدهد ما هم وقت را تلف و هم هزینههای زیادی پرداخت کردهایم. برای جلوگیری از این حرکت، دولت نقش مؤثری دارد که باید اقدامات مهمی را انجام دهد.