کد مطلب: ۲۱۰۸۳۱۳
لینک کوتاه کپی شد
دکتر ساسان شاه‌ویسی اقتصاددان در گفتگوی تفصیلی با«نود اقتصادی»:

آمارهای اقتصادی دولت روحانی واقعیت ندارد

آمارهای اقتصادی دولت روحانی واقعیت ندارد

متاسفانه افرادی مانند دستیار ویژه رئیس جمهور چون پاسخی ندارد می‌گویند ما به پدیده رشد بدون اشتغال دچار شده‌ایم! حالا سوال اینجاست که ما اصلا در اقتصاد رشد می‌کنیم که به چه چیزی برسیم؟ اقتصاد ما رشد می‌کند که نیازهای اولیه خود را برطرف کند. نیاز اولیه اقتصاد ما براساس تولید ملی اشتغال است. تولید ملی که اشتغال ایجاد نکند اسمش تولید ملی نیست.

دکتر ساسان شاه ویسی اقتصاددان در گفتگوی تفصیلی با « نود اقتصادی » در خصوص ابهامات موجود پیرامون رشد اقتصادی بدون نفت 7 درصدی کشور در بهار امسال اظهار کرد: ما نرخ تورم نقطه به نقطه را از خودمان اختراع کردیم در حالی که در دنیا وجود نداشت، چنین وضعیتی برای نرخ رشد اقتصادی نقطه به نقطه هم وجود دارد. این که نرخ رشد اقتصادی نقطه به نقطه را با تفاضل ماهانه اعلام کنیم با اصول علم اقتصاد نسبتی ندارد، این گونه آمارها فقط جنبه امید بخشی به جامعه را دارد.

وی افزود: مشخص نیست این آمار چگونه استخراج شده که ما توانسته‌ایم آمار سه ماهه را به وسیله آن اعلام کنیم. اگر می‌خواهیم امید آفرین صحبت کنیم بهتر است امید آفرینی را مبتنی بر حداقل واقعیتها بگوییم. نمی‌توان به قیمت امیدآفرینی در جامعه هندسه اقتصاد را زیر سوال ببریم. دولت باید بگوید که در این سه ماه تولید ملی را با چه شاخصهایی رشد داده؟

این اقتصاددان عنوان کرد: از بخشهایی مثل، صنعت، خدمات، نفت و کشاورزی، تنها می‌توان رشد بخش کشاورزی را محاسبه کرد که آن هم به برداشتهای فصلی محصولات بستگی دارد و با اصطلاحات رایج در اقتصاد در تضاد است. در دنیا نرخ رشدها را سالیانه محاسبه می‌کنند و بعد از سه ماه از گذشت هر سال، با گرفتن خطاها نرخ رشد اعلام می‌شود.

آمار نیم بند و یا آمار بدهکار به حسابهای ملی را نمی‌توان ارزیابی کرد

شاه‌ویسی تصریح کرد: نمی‌توان گفت که نرخ رشد اقتصادی در پایان 5 ماه اول سال چقدر بوده؟ زیرا آمارهایی نظبر تعداد سپرده‌گذاران بانکی و یا تعداد یارانه بگیران و یا تعداد بدهکاران مشخص نیست. مکانیسم اقتصاد ریاضی که در محاسبه نرخ رشد اقتصادی مورد نظر است تا آمار قطعی نباشد نمی‌تواند نرخ رشد را محاسبه کند. آمار نیم بند و یا آمار بدهکار به حسابهای ملی را نمی‌توان ارزیابی کرد.

وی گفت: دولت تنها می‌تواند پیش بینی کند که با سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته نرخ رشد اقتصادی در پایان سال چقدر خواهد بود؟ اگر نرخ رشد اقتصادی مبتنی بر تولیدات نفت باشد و این تولیدات در اقتصاد اثر واقعی داشته باشد می‌توانیم بگوییم که نرخ رشد واقعی است. اگر نرخ رشد تبدیل به پول شده باشد و از سرانه ایرانیان گرفته تا تولید ناخالص داخلی ایران را افزایش داده باشد، آن نرخ قابل لمس کردن است. سال گذشته این اتفاق در داخل متن اقتصاد کشور نیفتاد.

این اقتصاددان با بیان مثالی در این زمینه عنوان کرد: اگر در عربستان فروش نفت افزایش پیدا کند، سپرده‌ها بیشتر می‌شود و به دنبال آن دارایی‌های خارجی افزایش یافته و آن دارایی‌ها هم قابلیت تبدیل به دارایی‌های ملی را دارد. دارایی‌های ملی هم کمک می‌کند که مردم رفاه را حس کنند. بنابراین نرخ سرانه یک دوره با تغییرات رشد اقتصادی نسبت به دوره قبل افزایش پیدا می‌کند.

چرا نرخ رشد سه ماهه را در سال 94 که منفی بود سانسور می‌کردند؟

وی خاطرنشان کرد: چرا در سال 94 که نرخ رشد اقتصادی منفی بود، آمار رشد اقتصادی سه ماهه و یا شش ماهه اعلام نمی‌شد؟ تا یک ماه بعد از انتخابات هیچ کس نمی‌دانست نرخ رشد اقتصادی سال 94 چقدر است. تنها معاون اول رئیس جمهور در برخی از صحبتهایش اعلام می‌کرد که آمار رشد اقتصادی خوب نیست چون قیمت جهانی نفت افت کرده است اما آیا در سال 94 فروش نفت نداشتیم؟ پس باید گفت صرف صادرات نفت نمی‌تواند منجر به افزایش قدرت اقتصاد ملی و یا افزایش رفاه در کشور شود.

شاه‌ویسی گفت: اتفاقی که اکنون می‌افتد این است که ما کالایی را به دنیا صادر می‌کنیم ولی نمی‌توانیم پول آن را وارد اقتصاد کشور کنیم. وقتی نرخ رشد اقتصادی را 7 درصد اعلام می‌کنند، باید پرسید که نرخ اشتغال این رشد کجاست؟ چند واحد صنعت با این نرخ رشد فعال شدند؟

ادعای رشد اقتصادی بدون اشتغال واقعیت ندارد

وی با انتقاد از اظهارات مسعود نیلی گفت: متاسفانه افرادی مانند دستیار ویژه رئیس جمهور چون پاسخی ندارد می‌گویند ما به پدیده رشد بدون اشتغال دچار شده‌ایم! حالا سوال اینجاست که ما اصلا در اقتصاد رشد می‌کنیم که به چه چیزی برسیم؟ اقتصاد ما رشد می‌کند که نیازهای اولیه خود را برطرف کند. نیاز اولیه اقتصاد ما براساس تولید ملی اشتغال است. تولید ملی که اشتغال ایجاد نکند اسمش تولید ملی نیست.

تولید خودرو در ایران خودرو و سایپا رشد ناخالص ملی فرانسه را افزایش می‌دهد!

این اقتصاددان افزود: اگر خودروسازان ما نتوانند اشتغال ایجاد کنند، کارشان چه معنایی دارد؟ این یعنی ما سرمایه خارجی و کالای خارجی را در یک منطقه آزاد به نام ایران خودرو و یا سایپا آوردیم و تولیدات آن را هم می‌خریم. این دیگر تولید ملی نیست. ما یک ظرفیت درست کردیم برای تولید ملی فرانسه.

وقتی فرانسه یه این کار می‌گوید نرخ رشد اقتصادی و یا تولید ملی پس ما به آن چه می‌گوییم؟ مگر ممکن است نرخ رشد اقتصادی و یا نرخ تولید ملی مجدد داشته باشیم؟ این تولید فقط باید به یک کشور برسد و آن هم فرانسه است.

شاه‌ویسی عنوان کرد: هرکس بتواند به تولید ملی منجر به اشتغال کمک کند نرخ رشد اقتصادی پایدار و مستمر تولید کرده و منطبق بر واقعیتهای اقتصاد کشور خواهد بود. اگر نرخ رشد ما کمکی به اقتصاد ملی ما نکند چرا به سراغ این نرخ رشد می‌رویم؟ این که فقط صرفا یک بازار گردانی است. ما خرید و فروش کاذب را مبتنی بر واقعیت اقتصاد نمی‌دانیم. خرید فروش باید منجر به افزایش ظرفیتهای اقتصاد کشور شود.

وی در پاسخ به این سوال که چرا مردم آمارهای اقتصادی اعلام شده توسط دولتمردان را لمس نمی‌کنند گفت: ما واقعیتهای برخی از طبقات درآمدی جامعه را با تغییرات نرخ تورم نمی سنجیم. ما بعضی از واقعیتهای اقتصاد را با تغییر نرخ هزینه‌های بیش از هفت دهک جامعه نمی‌سنجیم. آمار در صورتی می‌تواند به اقتصاد کمک کند که از واقعیتها پیروی کند.

این اقتصاددان بیان کرد: امروز حتما چرخهای اقتصادی این اقتصاد بیش از 1300 هزار میلیاردی می‌چرخد اما چرخ چند طرح اقتصادی که نقطه صفر رشد اقتصادی کشور را شکل می‌دهند را به حرکت درآورده است؟ چه مقدار از طرحهای نیمه تمام سالهای گذشته را به بخش خصوصی واگذار کردیم که سرمایه گذاری لازم اشتغالزا در آنها انجام شود، تا بتوانیم با ارائه آمارها تاثیر رشد اقتصادی را در کشور نشان دهیم؟

شاه‌ویسی گفت: تا زمانی که با این واقعیتها صحبت نکنیم همانطور که رهبری فرموند آمارهای اقتصادی با واقعیات زندگی مردم همخوانی ندارد و آمارهای اقتصادی کار خود را می‌کنند و زندگی مردم مسیر خود را دنبال می‌کند. در این صورت آمارهای اقتصادی تنها منعکس کننده زندگی دهکهای برخوردار جامعه است.

دیدگاه