به گزارش «نود اقتصادی» سید حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز پتروشیمی اظهار کرد: به نظر من تا پایان مهلت دو ماهه که ایران با اروپا مذاکره می‌کند، هیچ چیزی قطعی نیست. از طرفی نیز توتال در حال مذاکره با آمریکاست که شاید بتواند برای باقی ماندن در ایران از آمریکا مجوز بگیرد. مسائلی که در حال حاضر مطرح می‌شود، بیشتر بحث‌های رسانه‌ای است که نمی‌توان به طور مطلق بر آن‌ها استناد کرد. همان‌گونه که می‌دانید، توتال در همه جای دنیا فعالیت می‌کند و این‌طور نیست که بتوانیم بگوییم تنها یک پروژه در دست اجرا دارد و هر جایی بحث سرمایه‌گذاری باشد به طورحتم به دنبال آن خواهد بود. امادر مورد اینکه آیا شرکت چینی می‌تواند جایگزین توتال شود، باید گفت که خودمان نیز می‌توانیم جایگزین توتال شویم و مشکلی برای انجام کار در مرحله اول فازهای پارس جنوبی که حفاری، استخراج گاز و رساندن گاز به خشکی و نصب پالایشگاه است، وجود ندارد زیرا بالاخره باید در فازهای 15،16،17،18 خودمان پروژه‌ها را انجام دهیم.
ویژگی‌های مهم توتال برای ایران
حسینی ادامه می‌دهد: شرکت توتال دو ویژگی مهم برای کشور ما داشت؛ یکی اینکه در مرحله کمپرسورهای 25000، سکوهای بزرگی بسازد که با قدرت بسیار بالا کمپرس کند و این کاهش تولید میعاناتی را که ایجاد می‌شود، برطرف کند؛ این یک نکته مهم توتال بود و دیگر اینکه پس از آن خود این شرکت خریدار این گاز شود و آن را تبدیل به ال‌ان‌جی کند و در واقع سرمایه‌ای که برای این پروژه اختصاص می‌داد برای کشور ما حایز اهمیت بود. من فکر می‌کنم اگر توتال اطلاعات و طراحی مرحله دوم پروژه را به شرکت نفت داده باشد(یعنی طراحی بیسیک توتال در اختیارمان باشد) به طور حتم خودمان با شرکت‌های چینی می‌توانیم کار را انجام دهیم. ممکن است نتوانیم سکو را در ایران بسازیم ولی وقتی طراحی‌هایش را داشته باشیم، به یقین قابل استفاده است و امکان اینکه عملیاتی شود، وجود خواهد داشت. بنابراین به نظرم در اجرای پروژه نباید زیاد نگران باشیم. در واقع آنچه که از شرکت توتال برای ما مهم بوده، سرمایه و اجرای مرحله دوم پروژه بوده است که اگر آن میزان سرمایه‌گذاری از سوی چینی‌ها جایگزین شود و اطلاعات فنی یعنی طراحی پایه پروژه وجود داشته باشد، مشکلی نخواهد بود.
به نظر می‌رسد توتال طراحی پایه پروژه را انجام داده زیرا وقتی کار را شروع می‌کند یعنی اطلاعات آن را در اختیار شرکت نفت ما قرار داده است. شرکت نفت در حال حاضر اطلاعات طراحی کل فاز 11 پارس جنوبی را دارد و حق دارد از این اطلاعات استفاده کند و می‌تواند با استفاده از این طراحی‌هایی که انجام شده و همچنین با استفاده از توان فنی شرکت پتروپارس و شریک چینی کار هر دو فاز پارس جنوبی را انجام دهد. رفتن توتال بیشتر به عنوان سنبل یک شرکت بزرگ غربی از ایران مهم است تا اینکه بگوییم کار آن در اجرای این پروژه حیاتی و مهم بوده است. خیر این طور نیست، به نظر من دیگران هم می‌توانند این کار را انجام دهند و در واقع حضور توتال به نوعی اعتبار برای ایران محسوب می‌شده و طراحی و دانش فنی آن و همکاری‌هایی که توتال می‌توانسته در آینده در تبدیل این گاز تولیدی به ال‌ان‌جی بکند، برای ما اهمیت داشته است.
دانش فنی در طراحی پایه نمایان می‌شود
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز پتروشیمی درباره اینکه آیا شرکت چینی دانش فنی لازم را برای جایگزینی توتال در ایران دارد، بیان می‌کند: دانش فنی در طراحی پایه خود را نشان می‌دهد. یعنی مشکلی نداریم و چنانچه طراحی کلی توسعه میدان را در اختیار داشته باشیم، کار را انجام خواهیم داد. از قدیم هم شرکت‌های ایرانی می‌توانستند با وجود طراحی پایه طرح‌های تفصیلی را کار را انجام دهند. فکر می‌کنم با توجه به اطلاعاتی که در طراحی اولیه پروژه داریم می‌توانیم به راحتی کار طراحی تفصیلی انجام دهیم و اگر اطلاعات فاز دوم را نیز درباره سکو و کمپرسورها در اختیار داشته باشیم، امکان تامین این کمپرسورها روی آن سکوی بزرگ از سایر منابع وجود دارد.