به گزارش «نود اقتصادی» بررسی آمارهای تجارت خارجی ایران نشان می‌دهد با شیوع ویروس کرونا، در اغلب مقاصد صادراتی، کالاهای صادرات ایران در مقایسه با دیگر کشورها بیشترین آسیب را متحمل شده است.

برای مثال براساس آمارهای منتشر شده از سوی گمرک ترکیه نشان می‌دهد، درحالی میزان واردات این کشور در ۹ماهه سال ۲۰۲۰ در مقایسه با ۹ماهه سال ۲۰۱۹ با رشد ۱/۵ درصدی به بیش از ۱۵۶ میلیارد دلار رسیده و همچنین واردات ترکیه از کشورهایی همچون عراق رشد ۲۹۶ درصدی، از سوئیس رشد ۱۴۰ درصدی، از امارات رشد ۲۵ درصدی، از چین رشد ۱۹ درصدی و از سه کشور جمهوری چک، برزیل و بلژیک رشد حدود ۱۸ درصدی داشته که این میزان برای اقلام صادرات غیرنفتی ایران با افت ۴۴ درصدی روبرو شده است. 

براساس این آمارها صادرات غیرنفتی ایران با افت ۴۴ درصدی (البته به جهت عدم دسترسی به آمار مبنای محاسبه صادرات ایران در ۷ماهه است) بیشترین کاهش را در بازار ترکیه تجربه کرده است.

پس از ایران، صادرات روسیه کاهش نزدیک به ۲۴ درصدی، صادرات فرانسه کاهش نزدیک به ۹ درصدی، صادرات ایتالیا کاهش حدود ۷ درصدی و صادرات رومانی نیز کاهش ۵ درصدی داشته است.

قابل ذکر است گرچه صادرات روسیه با ۲۴ درصد در رتبه دوم و پس از ایران است، اما مبنای محاسبه صادرات این کشور به ترکیه مجموع صادرات نفتی و غیرنفتی است. درحالی که اگر صادرات نفت ایران را هم به آمار بالا اضافه کنیم، افت صادرات ایران رقم بسیار درشتی خواهد بود.

گرچه شیوع ویروس کرونا منجر به کاهش حجم تجارت در جهان شده، اما از آنجایی‌که شدت آسیب‌های تجارت خارجی در ایران بسیار شدیدتر از دیگر کشورها بوده، به نظر می‌رسد عملکرد ضعیف سازمان توسعه تجارت، اداره چندین ماهه وزارت صمت با سرپرست، عدم ایجاد اطمینان به طرف‌های خارجی نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی و بی‌توجهی دولت به نقش رایزنان اقتصادی و همچنین عدم به کارگیری دیپلماسی اقتصادی و در یک کلام ضعف مدیریتی دولت بیشترین نقش را در کاهش حجم صادرات غیرنفتی ایران داشته است.